Під час виборів у дев’яти об’єднаних територіальних громадах Вінниччини спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА не виявили порушень, які б істотно вплинули на результати виборів та поставили під сумнів результати волевиявлення громадян. Проте зафіксували окремі випадки недотримання вимог виборчого законодавства, зокрема невідповідність нормам закону кількості скриньок на виборчих дільницях, відсутність прізвища кандидатки у виборчому бюлетені, а також присутність на дільницях чиновників та депутатів. Про це представники ОПОРИ розповіли сьогодні, 30 жовтня, під час прес-конференції у Вінниці.

За словами координаторки громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Вінницькій області, перші вибори в об’єднаних територіальних громадах були достатньо конкуретними, виборці могли обирати з-поміж кандидатів, висунутих різними місцевими організаціями політичних партій, або самовисуванців.

«Спостерігачі ОПОРИ, які моніторили перебіг голосування на перших виборах в ОТГ Вінницької області, не  зафіксували  суттєвих, системних порушень, які б істотно вплинули на результати виборів та поставити під сумнів результати волевиявлення громадян», – зазначила вона.

Усі виборчі дільниці розпочали роботу вчасно, о 8:00, так само не було затримок і з їх закриттям. Загалом, з моменту відкриття виборчих дільниць, усім виборцям забезпечено вільну можливість проголосувати.

Водночас у день голосування спостерігачі виявили проблеми з матеріально-технічним забезпеченням ДВК на Вінниччині. Так, зокрема, недостатню кількість скриньок для голосування виявили у селі Лука-Мелешківська (Лука-Мелешківська ОТГ) та у місті Гнівань (Гніванська ОТГ).

Крім того,  у день виборів на ДВК №050157, що розташована в с. Лука-Мелешківська, з’ясували, що в бюлетенях по виборчому округу №2 не надрукували прізвища кандидатки в депутати від ВО «Батьківщина» Валентини Бевз. Члени ДВК повідомили про це голові ТВК та склали акт з приводу цього випадку. Територіальна виборча комісія вирішила додрукувати коректні бюлетені. Вибори в цій дільниці відбулись.

pres konf vinnytsa 30.10.2017 2

Характерними для цих виборів стали візити на дільниці посадових осіб та депутатів різних рівнів. Так, у день виборів на ДВК Гніванської громади були присутні представники Вінницького обласного осередку політичної партії ВО «Батьківщина» – депутатка і депутат Вінницької обласної ради Людмила Щербаківська та Степан Шимко, а також в.о. голови Тиврівської райдержадміністрації Віктор Бойко. У с. Кивачівка Краснопільської ОТГ на дільниці побував народний депутат України від політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Микола Кучер,  а також депутатка Вінницької обласної ради від цієї ж політичної сили Лариса Білозір.

Як зазначила, на Вінниччині вперше обирали голів та депутатів місцевих рад громад, розташованих на межі двох районів. Зокрема, Лука-Мелешківську ОТГ утворили села Лука-Мелешківська, Прибузьке, Тютьки, Іванівка, Цвіжин Вінницького району та села Яришівка, Лани, Студениця Тиврівського району. Села Краснопілка, Митків, Степове, Тишківка, Тишківська Слобода, Нараївка Гайсинського району об’єдналися з селами Кивачівка, Цвіліхівка, Дубина, Тополівка Теплицького району. До Росошанської ОТГ увійшли село Росоша, смт Липовець Липовецького району та села Очитків, Люпинці Оратівського району. У складі Гніванської ОТГ – місто Гнівань, село Грижинці Тиврівського району і села Демидівка, Могилівка Жмеринського району.

Розповідаючи про попередні результати голосування, представниця ОПОРИ зауважила, що в більшості ОТГ переобрали голів центрів нових громад: Староприлуцького сільського голову Віктора Любченка, Лука-Мелешківського сільського голову Володимира Сича, голову Гніванської міської ради Володимира Кулешова, голову Брацлавської селищної ради Віталія Мазура, голову Глухівецької селищної ради Олександра Амонса, голову Росошанської сільської ради Володимира Сличука. Зміни відбулись у трьох ОТГ: головою Іванівської ОТГ став Михайло Кулик, головою Краснопільської – Катерина Романенко, а ШляхівськуОТГ очолить Інна Кравець.

За словами представників поліції, які також взяли участь у прес-конференції, до них у день голосування не надійшло жодного звернення про порушення виборчого процесу у Вінницькій області. Правоохоронці повідомили, що охорону 50 виборчих дільниць в області та правопорядок поблизу них забезпечували 118 працівників поліції.

За час передвиборчої агітації до поліції надійшли чотири заяви про можливий підкуп виборців та поширення недостовірної інформації про кандидата. Вказана інформація зареєстрована в журналах єдиного обліку заяв та повідомлень громадян. Інформація про підкуп виборців не підтвердилася, а за фактом поширення недостовірних відомостей про кандидата проводиться перевірка. 

Відзначимо, що у ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.