18 грудня у 10 об’єднаних територіальних громадах Вінницької області відбулися перші вибори кандидатів на посади сільських, селищних та міських голів і депутатів. У день виборів спостерігачі ОПОРИ зафіксували незначні порушення, що в цілому не вплинули на результати голосування.

Про підсумки під час виборів та зафіксовані порушення йшлося на прес-конференції 19 грудня у Вінниці.

За словами координатора громадського спостереження Громадянської Мережі ОПОРА, вибори відбулись переважно з дотриманням виборчого законодавства і відповідно до засад конкурентності і прозорості виборчого процесу.

«Окремі випадки порушень Законодавства, зафіксовані спостерігачами ОПОРИ протягом дня голосування, не мали  системного та організованого характеру і не вплинули на результати виборів», - зазначила вона.

За словами координатора громадського спостереження, більшість зафіксованих порушень були пов’язані з організаційними моментами виборчого процесу і стосувалися облаштування дільничних виборчих комісій.

«Наприклад, у місті Бар не були опломбовані виборчі скриньки, голова опломбувала їх вже під час голосування. У Немирові переносна скринька була не опломбована і опломбували її лише після зауваження спостерігачів ОПОРИ», - сказала вона.

Також представниця ОПОРИ зазначила, що, на відміну від виборів 11 грудня, значно зменшилася кількість видачі бюлетенів без паспортів.

Вона зауважила, що багатьом дільничним виборчим комісіям на Вінниччині не вдалося забезпечити дотримання усіх виборчих процедур в день голосування.

«На низький рівень компетентності та професійної підготовки членів виборчих комісій вказує той факт, що на більшості ДВК не ведуться журнали реєстрації спостерігачів. Члени комісії пояснюють це тим, що вони запам’ятовують людей, які перебувають на дільниці», - зазначила координатор громадського спостереження.

До підрозділів поліції надійшло 10 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства в день голосування.

За словами начальника управління превентивної діяльності ГУНП Ігоря Слободянюка, серед повідомлень, які надійшли до поліції, – інформація про підкуп виборців, три порушення порядку використання виборчого бюлетеня, одне хуліганство.

«Щодо підкупу виборців, то у Немирівському районі до поліції звернувся житель м. Київ про те, що до його сестри приїхали невідомі і вручили новорічний подарунок, в якому він знайшов гроші. Він прибув до відділу поліції, приніс подарунок, а з кишені витягнув гроші. За цим фактом проводиться перевірка»,- зазначив Ігор Слободянюк.

Другий факт щодо підкупу виборців, за словами Ігоря Слободянюка, не знайшов свого підтвердження: на виборчій дільниці жінка передала іншій жінці гроші. Слідчо-оперативна група поліції з’ясувала, що жінка повернула позичені в односельчанки напередодні гроші.

Перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко зазначив, що вибори відбулись в нормальній, доброзичливій атмосфері.

«Усі побоювання, які були стосовно Немирова, Томашполя, з приводу проведення виборів, підрахунку голосів, не справдились, усе пройшло спокійно, без заворушень. Найвища явка по Немирівській міській територіальній громаді - 60%, Ситковецька - 57% та в Оратівській - 56%. Найнижча явка була у Жданівській територіальній громаді - 37%», - зазначив  Андрій Гижко.

Оскільки процес підрахунку голосів та встановлення результатів виборів ще триває, ОПОРА закликає ЦВК та комісії інших рівнів провести інформаційно-роз’яснювальну роботу і посилити контроль за процесом фінансової звітності суб’єктів виборчого процесу, а правоохоронні органи забезпечити оперативне розслідування порушень на перших місцевих виборах з метою забезпечення принципу невідворотності покарання за злочини проти виборчих прав громадян.

Типові проблеми, виявлені в ході передвиборчої кампанії і в день голосування, вкотре актуалізують потребу підвищення правової культури виборців і професійної спроможності членів виборчих комісій, необхідність посилення профілактичної роботи та оперативного реагування на виборчі порушення з боку правоохоронних органів. Реалізація цих заходів має поєднуватися з комплексною реформою виборчого законодавства.

Заява Громадянської Мережі ОПОРА щодо попередніх результатів спостереження на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах 18 грудня 2016 року

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.