За майже 2 місяці виборчої кампанії у окрузі №205 відзначаємо помітну передвиборчу агітацію 17 кандидатів, серед яких активність основних - Геннадія Корбана (партія «УКРОП») і Сергія Березенка (партія «Блок Петра Порошенка-Солідарність») - супроводжувалася численними інцидентами з ознаками підкупу виборців, застосування адмінресурсу та порушення норм ведення агітації. У цілому ж у бюлетені виборець побачить рекордне число - 91 кандидата. ОПОРА засуджує інциденти провокативного та силового характеру у період виборчого процесу і закликає правоохоронні органи розслідувати вчинені виборчі порушення, а також запобігти порушенням у день виборів і підрахунку голосів.

 

При великий кількості кандидатів  реальну участь у агітаційній кампанії брали близько 17, які з різним рівнем інтенсивності взаємодіяли із виборцями, проводили масові заходи та розгортали агітаційні мережі. Ольга Айвазовська, координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА, зауважує: «Співвідношення кількості активних кандидатів та кандидатів, які де-факто не залучені до передвиборчої кампанії, засвідчує збереження актуальності проблеми так  званих «технічних кандидатів» у виборчому процесі». 

Двома найбільш активними кандидатами-мажоритарниками залишаються Сергій Березенко (партія "Блок Петра Порошенка "Солідарність") та Геннадій Корбан (політична партія "Українське об’єднання патріотів – УКРОП"). Як відзначає аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев: «Основні опоненти регулярно вдаються до застосування недоброчесних методів ведення передвиборчої кампанії в тому числі непрямого підкупу виборців, що здійснюється у форматі передвиборчої благодійності та менш прихованих формах впливу на виборців».

Під вивіскою благодійної організації „УКРОП” у місті Чернігові розгорнуто кілька наметів, де здійснюється роздача продовольчих наборів та влаштовані пункти харчування для малозабезпечених. Виборчий штаб кандидата Сергія Березенка, використовує так звані „соціальні угоди”,  з метою здобуття мобілізації виборців. А використання діяльності Ради регіонального розвитку при Президентові України в агітаційних цілях кандидатомСергіємБерезенком створює публічний ефект залучення вищої посадової особи країни до локального виборчого процесу, що не сприяє довірі виборців до діяльності органів державної влади, правоохоронних структур  щодо забезпечення законності.

Звертає на себе той факт, що у складі ОВК № 205 присутня велика кількість осіб, які брали участь в організації виборів на відповідних посадах у конфліктних округах м. Києва, Черкаської області та інших окремих регіонів, зокрема на чергових виборах народних депутатів України у 2012 р., повторних виборів народних депутатів у  одномандатних виборчих округах №94, №132, №194, №197, №223 у 2013 р., а також деяких інших резонансних кампаніях.

Передвиборча кампанія у виборчому окрузі розвивалася в атмосфері загострення політичного протистояння провідних парламентських та позапарламентських політичних партій, та за недопустимого з точки зору стандартів виборів рівня конфліктності взаємодії між кандидатами. У силових інцидентах взяли участь і окремі народні депутати України, зокрема, мова йде про публічне побиття народними депутатами України  Андрієм Лозовими та Ігорем Мосійчуком кандидата-самовисуванця Олексія Дурнєва.  

Відзначимо, що окремі посадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування не дотримуються принципу нейтральності й користуючись своїм службовим становищем і вдаються до прихованих форм агітації чи антиагітації в інтересах окремих кандидатів. 

Події із проявами силового протистояння та провокацій дискредитують виборчий процес не лише в очах виборців, а й міжнародного співтовариства, які протягом попередніх виборів звертали особливу увагу на необхідність ретельного розслідування та належної реакції на випадки насилля та погроз під час виборів. ОПОРА вітає рішення Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова направити до виборчого округу №205 слідчу-оперативну групу та додаткові підрозділи сил правопорядку для забезпечення законності виборчого процесу, про яке було повідомлення 19.07.2015 р. У той же час, висловлюємо занепокоєння низькою активністю правоохоронних органів щодо попередження порушень виборчого процесу, яка фіксувалася до цього рішення Міністра внутрішніх справ України. Об’єктивне розслідування має відбуватися на основі принципу невідворотності покарання за злочини проти виборчих прав громадян.

ЗАЯВА Громадянської мережі ОПОРА щодо ситуації в окрузі №205 та основних викликів для виборчого процесу

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА                                                                                                                           

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер (#205округ; Чернігів; #elect_ua;; #опора)