Верховна Рада повернула партійне фінансування, втім партійне законодавство потребує комплексного оновлення. При цьому потрібно змінювати і порядок притягнення до відповідальності за порушення правил фінансування, вважають юристи ОПОРИ. 

Парламент підтримав у другому читанні законопроєкт №9419-1, яким повертається обов’язок партій подавати звітність, а НАЗК – можливість їх перевіряти.

Відповідний законопроєкт підтримали 309 депутатів.

Закон вступить у дію через 90 днів, після цього партії матимуть 90 днів для внесення даних у реєстр PolitData.

Обов’язкове звітування партій було скасоване у 2020 році на початку пандемії коронавірусу. Таким чином, більше трьох років партії не звітували про фінансові витрати. Наразі партіям доведеться подати звіти за усі роки - з 2020 по 2023.

Як зазначає старша радниця з юридичних питань Ольга Коцюруба, цей закон – повернення партійного регулювання у попередній стан. Втім експерти зараз працюють над комплексним оновленням партійного законодавства.

«Без зміни правил щодо надходжень і внесків, особливо в частині непрямих внесків третіх осіб, державного фінансування, внутріпартійної демократії, практика тіньового фінансування кардинально не зміниться. Нова редакція закону про політичні партії вже напрацьована і після консультацій, сподіваємося, проєкт буде зареєстровано вже восени цього року», - каже Ольга Коцюруба.

Разом з цим, змінювати потрібно не лише самі правила фінансування і звітності, але і порядок притягнення до відповідальності. Тому цього року ОПОРА планує активно працювати над змінами до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення.