Кандидат на посаду Новокаховського міського голови Ірина Лепень звинуватила міську виборчу комісію у тому, що вони не дотрималися законних вимог до форми виборчого бюлетеня і передали їх до друку, у приміщенні друкарні вона розірвала упаковку підприємства-виробника з бюлетенями, взяла примірник і передала його міліції.

Спостерігач ОПОРИ розбирався на місці в ситуації.

Так, Ірина Вікторівна Лепень (самовисування) вважає, що Нововкаховська міська виборча комісія здала до друку виборчі бюлетені, що не відповідають формі, встановленої Законом, а саме, що на них нема номеру та серії. 

Кандидат підтвердила, що викликала представників правоохоронних органів, взяла в типографії з пакунку з бюлетенями примірник і передала його міліції, щоб встановити факт порушення. Також, Ірина Вікторівна стверджує, що договір між поліграфічним підприємством та міською виборчою комісією не був підписаний.

Після цього інциденту контрольна комісія з виготовлення виборчих бюлетенів, яка створена Новокаховською міською виборчою комісією і зафіксована у Постанові №16 від 07.10.2015, у складі трьох представників політичних партій та трьох членів цієї комісії склала акт «Про грубе порушення виборчого законодавства», в якому зафіксувала факт вилучення Іриною Лепень виборчих бюлетенів. Ініціювала таке рішення член Новокаховської виборчої комісії від політичної партії «Народний Фронт»  Лазаренко О.В., та кваліфікувала факт як викрадення виборчого бюлетеня згідно Кримінального кодексу України (ч.2  с. 158-1)

16-10-Nova-Kahovka-akt-pro-buleteni

Як стверджує голова Новокаховської міської виборчої комісії Алла Миколаївна Петрієнко договір з типографією у комісії був підписаний, але знаходився у бухгалтера, тому його не змогли показати кандидатці. А бюлетені були затверджені по формі, що регламентуються  ч. 4.ст. 74 Закону України «Про місцеві вибори».

З’ясовували ситуацію, що склалася, на засіданні Новокаховської виборчої комісії, де голова та заступник голови довели до відома складу комісії всі деталі ситуації та висловили своє ставлення до інциденту.

Наразі відомо, що приміщення з бюлетенями опечатане, міліція взяла свідчення у голови комісії. Наш спостерігач продовжує відслідковувати подальший розвиток події.

 

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.