У громадському транспорті та місцях загального користування Кривого Рогу представники ОПОРИ зафіксували ознаки прихованої політичної агітації. В листівках та інших видах  друкованих видань  міститься інформація, що має ознаки непрямої дискредитації потенційних кандидатів на посаду міського голови.

Зі стартом виборчого процесу у Кривому Розі в місцевих ЗМІ почали з'являтись матеріали, які містять ознаки політичної агітації. Редакція муніципального видання «Червоний гірник» (від 9 лютого 2016 року, №9) опублікувала матеріал, котрий містить елементи маніпуляції, подібні до тих, що раніше виявила ОПОРА у статті, розміщеній  на офіційному сайті міськвиконкому.

12 02 Visnyk Kr R

В поданій у «ЧГ» статті із заголовком «Пересварившись між собою претенденти на посаду «єдиного кандидата» в мери Кривого Рогу не прийшли на віче», журналіст, посилаючись на слова Семена Семенченко підкреслив, що за відсутності єдиного кандидата Ю.Вілкул гарантовано переможе в першому турі позачергових виборів. Публікація, в якій до речі відсутній підпис автора, вже розповсюджена серед інших новинних сайтів.

12 02 Visnyk Kr R porivnannia

У громадському транспорті міста спостерігачі  ОПОРИ також виявили листівки газети «Червоний гірник», в яких розміщена стаття із заголовком «Під тиском «Самопомочі» та інших Радикалів Парламент «з огидою» підтримав рішення про позачергові вибори у Кривому Розі». У матеріалі виключно в  негативному світлі описує ситуацію стосовно призначення позачергових виборів у місті.

Зазначимо, що розповсюдження подібних публікацій порушує п.6 ч.9 ст.60 Закону України «Про місцеві вибори», відповідно до якого забороняється розміщувати носії політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів. 

З-поміж тим в супермаркетах та розважальних центрах Дзержинського району Кривого Рогу,  встановлено стелажі з інформаційними бюлетенями «Криворіжанин» з гаслом «Захистимо рідне місто, підтвердимо свій вибір». Згідно  реквізитів, зазначених у виданні, його надруковано на замовлення ГО «Молодіжна рада Дніпропетровщини», поруч вказано, що даний бюлетень не є агітаційним матеріалом. 

12 02 Visnyk Kr R poshyrennia

12 02 Visnyk Kr R5

Однак, з дванадцяти розміщених у виданні матеріалах дев’ять спрямовані на популяризацію чинного мера і потенційного кандидата на цю ж посаду, Юрія Вілкула, а також містять  критику політичних сил, які можуть виступити його опонентами.

12 02 Visnyk Kr R2

12 02 Visnyk Kr R3

Маємо вказати, що у ч.1 ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори» зазначено: «Передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за кандидатів. Право вести передвиборну агітацію мають місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, а також кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, зареєстровані відповідною територіальною виборчою комісією для участі у місцевих виборах. Громадяни України мають право здійснювати передвиборну агітацію, вільно і всебічно обговорювати політичні, ділові, особисті якості та передвиборні програми кандидатів, місцевих організацій партій».

Крім того вищезгадані дії можуть розцінюватись як порушення ч. 2 ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори» відповідно до якої місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється.

Згідно з ч. 7. ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори»:  «засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог цього Закону, забороняється агітувати голосувати за або не голосувати за кандидатів чи поширювати інформацію, яка має ознаки політичної реклами, безоплатно або яка оплачена з джерел, не передбачених цим Законом, а так само поширювати будь-яку інформацію з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного суб’єкта виборчого процесу. Авторам і ведучим телерадіопередач, які є кандидатами, під час виборчого процесу також забороняється у своїх телерадіопередачах вести передвиборну агітацію.»

 
 
 
(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.