Криворізька міська виборча комісія, на яку покладена значна частина функцій з підготовки та проведення позачергових виборів Криворізького міського голови, розпочала роботу із суперечок. Навіть перше засідання вдалося провести лише з другої спроби.

SAM 0083

У понеділок, 8 лютого, Криворізька міська виборча комісія не змогла провести свої перше засідання, оскільки частина її членів не мали можливості заздалегідь ознайомитися з порядком денним та проектами рішень комісії. Незважаючи на заперечення голови комісії Павла Гивеля (від місцевої організації Політичної Партії "Опозиційний блок") та одного з її членів Валентина Орлова (від місцевої організації Політичної партії "ІНДУСТРІАЛЬНА ПАРТІЯ"), комісія, посилаючись на ч. 6 ст. 27 Закону України  “Про місцеві вибори” ("Членам виборчої комісії надаються проекти рішень комісії та необхідні матеріали, як правило, не пізніше останнього дня перед днем проведення засідання комісії, однак не пізніш як до початку засідання") ухвалила рішення про перенесення засідання.

Крім вищезгаданих обставин,  у понеділок 8 лютого серед присутніх у залі відбувся конфлікт. Член комісії Павло Демченко звинуватив журналістів телеканалу “Перший Міський” у  використанні в роботі краденої апаратури, аргументуючи свої звинувачення смс-повідомленням, котре надійшло йому на телефон. Всупереч перешкодам, працівники телебачення продовжили відеозйомку.

Відповідно перше засідання міської виборчої комісії відбулося наступного дня, тобто 9 лютого. Втім, розпочалось воно знову із суперечок. Голова комісії Павло Гивель перед початком  роботи вирішив з’ясувати особи присутніх на засіданні, котрі не входять до складу комісії.

У зв’язку з тим, що представник Громадянської мережі ОПОРА  ще не набула статусу офіційного спостерігача, вона надала пану Гивелю паспорт громадянина України. Відповідно до ч. 9 ст. 27 Закону України “Про місцеві вибори” інші особи можуть перебувати на засіданні комісії з дозволу комісії відповідно до прийнятого нею рішення. Однак пан Гівель зауважив, що, на його думку, беззаперечним доказом громадянства особи є не перша чи друга сторінки паспорта, які продемонструвала активіст, а сторінка зі штампом реєстрації місця проживання.  Така ініціатива голови однак не вплинула на рішення членів комісії, і всі зацікавлені особи отримали дозвіл бути присутніми на засіданні.

Порядок денний передбачав розгляд чотирьох питаннь:

  • затвердження кошторису МТВК;
  • затвердження календарного плану;
  • затвердження складу найманих працівників; 
  • затвердження складу членів комісії, що працюватимуть на платній основі.

Комісія затвердила чисельність і перелік посад залучених працівників та кошторис витрат, прийняла до виконання календарний план підготовки та проведення позачергових виборів Криворізького міського голови.

А от затвердження складу членів комісії, які працюватимуть на платній основі, затяглось на декілька годин. Більшість членів комісії не погоджувалися з  кандидатурами,  що були озвучені головою комісії, та висували свої пропозиції. У проекті постанови, поданої Павлом Гивелем, не фігурувало жодного члена комісії з керівного складу, тобто своєю пропозицією Гивель відмовився від виконання обов’язків на платній основі.  Лише через дві години протистоянь голова змінив своє рішення і виявив бажання працювати на платній основі, після чого комісія обрала зі свого складу ще двох осіб.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.