Виборчий процес набирає обертів, а члени виборчих комісій досі не розуміються на законодавстві. Зокрема, у районній виборчій комісії Малиновського району у місті Одесі не вкурсі, хто і коли має право бути присутнім на засіданнях.

Під час першого засідання районної виборчої комісії Малиновського району у місті Одесі 14 вересня секретар комісії надав присутньому журналісту форму заяви на згоду бути офіційним спостерігачем. На думку виборчкому, лише підписання такої заяви дозволить журналісту вільно перебувати на засіданнях комісії. Представнику ЗМІ дали зрозуміти, що у разі відмови ставати спостерігачем його перебування під час подальших засідань комісії буде поставлено під сумнів.

ОПОРА нагадує, що, відповідно до ст .27, ч.9 Закону України «Про місцеві вибори», представники засобів масової інформації належать до кола осіб, які мають безперешкодне право бути присутніми на засіданнях виборчої комісії.

При цьому, згідно зі ст. 66, ч. 5, реєстрація офіційних спостерігачів від громадських організацій відбувається за умови подання на реєстрацію офіційних спостерігачів за підписом голови організації і з печаткою організації. До такого подання додається заява особи, яка дала згоду бути офіційним спостерігачем.

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.