Силами керівництва Дніпропетровської обласної ради і Державної служби охорони Дніпропетровські обласна й міська виборчі комісії перетворилися на фортецю, надійно захищену від журналістів, виборців, представників партій. Натомість безперешкодний доступ отримали "тітушки".

12 вересня міська виборча комісія мала створити і затвердити склад районних у місті виборчих комісій. Засідання було призначено на 11 годину. У цей час двері обласної ради, в якій знедавна знаходиться міська виборча комісія, були зачинені. Охорона облради не пропускала нікого всередину без дозволу членів комісії. Коли ж з'явився черговий член комісії, він також відмовився пропустити журналістів та представників партій, пояснюючи це необхідністю "проконсультуватись". Згодом виявилося, що засідання комісії перенесено на 20 годину. Спостерігачу ОПОРИ не вдалося потрапити і до обласної виборчої комісії, яка також знаходиться в будівлі облради, і згідно з графіком роботи працює по суботах з 9 до 16 години.

О 20 годині ситуація повторилася. Працівник ДСО відмовляв журналісту в доступі до засідання міської виборчої комісії, порушуючи пункт 9 ст. 27 Закону України "Про місцеві вибори". Спостерігач ОПОРИ, як виборець, також був позбавлений можливості ознайомитися з рішеннями комісії, які згідно з пунктом 15 ст. 27 Закону України "Про місцеві вибори" мають розміщуватися на інформаційних стендах в загальнодоступному місці. Охоронець повідомив, що пропустить пресу лише після того, як хтось з членів комісії прийде і дозволить пройти.

В той самий час біля центрального входу в обласну раду стали збиратися "чоловіки спортивної статури". На зауваження спостерігача ОПОРИ про присутність невідомих людей охоронці не відреагували. Пізніше "тітушки" безперешкодно потрапили до приміщення обласної ради. Четверо з них перебували безпосередньо в залі засідання комісії, ще близько 10 осіб стояли в коридорі біля кабінету. Секретар комісії Світлана Денисенко (делегована до складу комісії партією "Опозиційний Блок") повідомила ОПОРІ, що ці люди представники партії "Городяни" і мають запрошення від комісії. Хоча міська виборча комісія, як колегіальний орган, не приймала рішень про запрошення представників такої партії. В переліку партій, оприлюдненому на сайті ЦВК, партія з назвою "Городяни" відсутня.

2015-09-14 nedopusk

2015-09-14 nedopusk

Спостерігач ОПОРИ викликав слідчо-оперативну групу по лінії 102 і надав пояснення, щодо порушення Закону України "Про місцеві вибори" в частині перешкоджання журналісту в доступі до засідання виборчої комісії.

Паралельно з подіями перед обласною радою проходило судове засідання, в якому оскаржувалося рішення міськвиборчкому про переїзд до облради. Під час судового засідання були оприлюднені відео-докази, на яких видно, що до виборчих комісій в облраді не можуть потрапити інші журналісти, адвокати, виборці та представники партій. Більше того, при спробі вручити повістку до суду представникам комісії, заступник Дніпропетровської міської виборчої комісії Святослав Рябчук (делегований до складу комісії партією "Блок Петра Порошенка "Солідарність") так наполегливо виривався з облради, що здійснив спробу наїзду автомобілем на представника позивача в суді.

Норми Закону України "Про місцеві вибори":
Частина 6 пункту 9 статті 27: "На засіданнях виборчої комісії, у приміщеннях виборчої дільниці мають право бути присутніми з додержанням вимог цього Закону: представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації)".
Пункт 15 статті 27: "Стенд офіційних матеріалів комісії обладнується у приміщенні комісії у місці, вільно доступному для відвідувачів".

 

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.