В одному з друкованих видань Менского району, що на Чернігівщині, цілу сторінку було присвячено діяльності Радикальної партії Олега Ляшка. ОПОРОЮ зафіксовано ознаки «джинси» та замовної соціології. 

Всі статті на другій сторінці районної газети «Наше слово» від 5 вересня висвітлюють діяльність згаданої політичної сили без маркування матеріалів відповідними позначками. Отже, такий матеріал має всі ознаки «джинси» (прихована реклама, замовні матеріали, які видаються за звичайні журналістські матеріали).

Таким чином, порушено частину 3 статті 9 Закону України «Про рекламу»: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та  який  формує  або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів,  читачів) щодо цих особи чи товару,  є рекламою  і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Окрім цього, частина 8 статті 60 «Про місцеві вибори» передбачає, що усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі.

До того ж опитування («Найбільше на Менщині довіряють Радикальній партії Ляшка»), розміщене на тій же сторінці має ознаки замовного та опубліковане з порушеннями, оскільки не зазначено час проведення опитування, територію, яку воно охоплювало, розмір та спосіб формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, можливої статистичної похибки, а також замовника опитування, що вимагають частини 1 та 2 статті 53 Закону України «Про місцеві вибори». Про випадок такого порушення ОПОРА вже повідомляла.

0 Nashe  slovo

За коментарями звертайтеся:
Олеся Донцова
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
097-983-04-88
 
Євген Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068 386 60 54
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.