Мелітопольська міська виборча комісія в останні дні здивувала багатьох. Порушення термінів реєстрації, неявка членів комісії,  скарги до ЦВК – весь цей хаос відбувався протягом двох днів. Починаючи з 1 жовтня спостерігачі ОПОРИ  склали повну картину подій на Мелітопольській ТВК, і ось що вийшло. 

01 жовтня розпочалось чергове засідання Мелітопольської міської виборчої комісії  Запорізької області. На засіданні планувалось розглянути 26 питань порядку денного, зокрема щодо реєстрації виборчих списків низки міських організацій політичних партій та кандидатів на посаду міського голови. Під час розгляду питань було зареєстровано виборчі списки партій «Батьківщина», «УКРОП», Радикальної партії Олега Ляшка, кандидатів на посаду міського голови від міських партійних організацій ВО «Батьківщина» (Олексія Прокоф’єва) та від БПП «Солідарність» (Сергія Мінько).

Під час розгляду питання про реєстрацію кандидатів у депутати Мелітопольської міської ради від міської організації «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» у члена ТВК Юлії Конькової (партія Н.Королевської «Україна – Вперед!»),  виникли претензії щодо відповідності чинному законодавству процедури висування кандидатів у депутати від БПП «Солідарність». Голова комісії Дмитро Колесник (Опозиційний блок) повідомив, що деякі кандидати у депутати є членами чи керівниками інших партійних організацій, про що свідчать відповідні листи від Міністерства юстиції України. Після дискусії з цього приводу, активними учасниками якої були Дмитро Колесник та члени комісії  Андрій Бєляєв (Партія Ветеранів Афганістану),  Світлана Солом’яна (Народний фронт), Юлія Конькова, та Костянтин Горбачов (Опозиційний блок), це питання було поставлено на голосування, під час якого голоси членів комісії розподілились наступним чином: за - 9, проти - 6, утримались  - 3 (кількісний склад комісії – 18 осіб). Таким чином, рішення не було ухвалено. Члени комісії  Андрій Бєляєв  та  Світлана Солом’яна наполягали поставити повторно це питання на голосування або внести рішення про відмову у реєстрації.  Проти цих пропозицій  категорично виступив голова комісії Дмитро Колесник, який наполягав на подальшому розгляді наступних питань порядку денного.

0 melitopol 2015

https://www.youtube.com/watch?t=3&v=415WtLIrjGw

Аналогічні претензії виникли щодо реєстрації виборчого списку партії «Сильна Україна», тоді  комісія вирішила зробити  невелику перерву. Після неї 9 членів комісії, які підтримували переголосування з питання реєстрації виборчого списку БПП «Солідарність», не повернулись на  засідання комісії, залишивши комісію без кворуму.

Таким чином, станом на 1 жовтня на 24.00 загалом комісія зареєструвала кандидатів у депутати міської ради від наступних політичних сил: «Опозиційний блок», «Партія ветеранів Афганістану», «Наш край», «Об’єднання Самопоміч», «УКРОП», ВО «Батьківщина», «Радикальна партія Олега Ляшка». А також зареєстровано наступних кандидатів на посаду міського голови: Олександр Рябіков (Опозиційний блок), Андрій Чаппа (Партія ветеранів Афганістану), Микола Андрос («Наш край»), Роман Романов («Об’єднання Самопоміч»), Олексій Прокоф’єв (ВО «Батьківщина»), Сергій Мінько (БПП «Солідарність»), Андрій Павлій (самовисуванець).

Близько 00.15 години 2 жовтня голова комісії Дмитро Колесник повідомив, що засідання комісії закрито, незважаючи на відсутність кворуму та на те, що без розгляду залишилась низка питань порядку денного. Крім того, він зачитав акт, в якому поскаржився до ЦВК на дії членів комісії, які залишили засідання, звинувативши їх у зриві засідання комісії. (https://www.youtube.com/watch?t=2&v=3ZQRVyoE2ls).

 

Дев'ять членів комісії, не згодних з головою комісії, склали свій акт для ЦВК, звинувативши Дмитра Колесника у бездіяльності, що призвела до повного блокування роботи виборчкому та ставить під сумнів легітимність місцевих виборів у місті Мелітополі.(https://www.youtube.com/watch?t=1&v=6-6kfPiqp2Y)

Вранці 02 жовтня з ініціативи голови комісії Дмитра Колесника продовжилось засідання Мелітопольської міської виборчої комісії, у якому прийняли участь 10 членів комісії. Зареєстровано кандидатів на посаду міського голови: Михайло Богданов (самовисуванець) та Юлій Семченко (партія «Соціалісти»), а також партійні списки міських організацій політичних партій «Соціалісти», «Аграрна партія», ВО «Свобода», «Відродження». Відмовлено у реєстрації виборчого списку міської організації політичної партії «Сила людей».  Було оголошено перерву у засіданні до 16.00.

О 16.00 продовжилось засідання комісії. У засіданні взяли участь 11 членів комісії. Інші члени комісії,  за словами Дмитра Колесника, не з’явилися без поважної причини. На розгляд винесено питання про відмову у реєстрації кандидатів у депутати міської ради від міської партійної організації БПП «Солідарність» та про відмову у реєстрації кандидатів у депутати міської ради від міської партійної організації «Сильна Україна». Ці рішення підтримали 10 членів комісії, і лише один член комісії (Андрій Бєляєв) проголосував проти та наполягав на тому,що це рішення є незаконним і просив членів комісії не голосувати за  нього. (http://youtu.be/zowPJBnBrBQ)

  З урахуванням того, що засідання комісії продовжувалося 2 жовтня, це є порушенням вимог ч.9 ст. 41 ЗУ «Про місцеві вибори», в якій зазначено що, Територіальна виборча комісія не пізніш як на третій день з дня прийняття документів, зазначених у частині першій статті 38 цього Закону, але не пізніш як за 23 дні до дня голосування приймає рішення про реєстрацію кандидатів у депутати або про відмову в реєстрації кандидата (кандидатів), включених до виборчого списку кандидатів у депутати.

За коментарями звертайтеся:
 
Дмитро Арабаджиєв
Координатор виборчих програм
у Запорізькій області
380667404236
Катерина Коротченко, Прес-секретар
380505006577
(#вибори2015; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства черезефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.