Житомирська обласна виборча комісія на засіданні 1 жовтня відмовила в реєстрації партіям «Нова держава» та «Наш край» через неточності в документах.

«Було відмовлено у реєстрації кандидатів в депутати від Житомирської обласної організації політичної партії «Нова держава». Ними була подана ксерокопія документу про сплату грошової застави. Тому, підстава для відмови це пункт 2,ч. 1 ст. 46 Закону України «Про місцеві вибори». Партії «Наш край» ми відмовили в реєстрації повному списку. Підставою для того стало те, що комісії було подано повідомлення про проведення конференції партії «Наш край» на 29.09.2015 року на 15.00 год, але по факту збори відбулись 29, а рішення, яке було погоджено в Києві керівним органом партії завірене 26 вересня», – зазначив голова обласної виборчої комісії Юрій Павлюк.

Представники партії «Нова держава» з рішенням комісії не погоджуються і будуть подавати позов до суду.

«Ми будемо оскаржувати в суді. Але мова йде про те, що вони не хочуть пропустити, бо там балотуються ті, хто призупинив членство в Компартії. Нам пункт 2.5.2 статуту Компартії дозволяє призупинити членство, і ми пішли по списку «Нової держави», як позапартійні. Хто зараз з Компартією воює? Це державна політика – не допустити людей, які захищають інтереси народу», – прокоментувала представник партії Зінаїда Стрякіна, діючий депутат міської ради від КПУ.

Також в партії вважають, що на рішення комісії вплинув голова ЦВК.

«Ви знаєте, що голова Центральної виборчої комісії дав вказівку, що не пройдуть, представники Комуністичної партії від «Нової держави». Було заявлено, що Комуністична партія йде з «Новою державою», то і представники «Нової держави» не мають права зараз приймати участь в цьому виборчому процесі. Можливо, це й повпливала негласна ця вказівка голови Центральної виборчої комісії саме на це рішення комісії. Будемо виясняти. Один випадок залишається: виясняти це в судовому порядку», – зазначив Олександр Слюсаренко, який є в списку кандидатів в депутати до облради від партії  «Нова держава».

В свою чергу представники партії «Наш край» вважають, що комісія порушила Закон, коли відмовила їм в реєстрації.

«Користуючись Законом про місцеві вибори, я можу сказати лише одне, там чітко прописано:якщо документи подані вчасно і в повному обсязі, то вони підлягають реєстрації. Якщо в них є якісь недоліки, якась неправильна дата , вони підлягають виправленню і це не є підставою для зняття з реєстрації. Але на разі, я знаю таке що, якась там дата переплутана чи ще щось, якийсь там недолік суто технічний. Тому, будемо звертатися до суду оскаржувати те рішення комісії. Більш того, ще вчора я побачила під час прийняття, що дуже предвзяте ставлення до нашої партії у голови комісії. Я думаю, що будемо ще робить подання на заміну голови комісії», – наголосила Ольга Пархомчук, голова штабу партії.

Відповідно до ч. 19, ст. 27 Закону України «Про місцеві вибори»: «Рішення територіальної виборчої комісії, що суперечить законодавству України або прийняте з перевищенням її повноважень, може бути скасоване в установленому законом порядку територіальною виборчою комісією вищого рівня з відповідних місцевих виборів, Центральною виборчою комісією або судом. Територіальна виборча комісія вищого рівня, Центральна виборча комісія у такому випадку має право прийняти рішення по суті питання».

Також в пункті 5, ч. 1, ст. 24 Закону зазначено, що Центральна виборча комісія: «може з власної ініціативи у разі прийняття територіальною виборчою комісією незаконного рішення або її бездіяльності скасувати таке рішення та/або прийняти відповідне рішення (у день голосування (день повторного голосування) такі питання розглядаються невідкладно)».

 
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.