У Северодонецьку представники кандидата у депутати від партії «Опозиційний блок» по ВО № 107 Євгена Бакуліна запрошують виборців на просвітницьку лекцію з кандидатом у депутати та обіцяють за це матеріальну винагороду

Громадські спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що в м. Северодонецьк зявились оголошення, в яких волонтерська організація обіцяє 200 грн за годину витраченого часу виборців та запрошують дзвонити за телефоном 066 296 22 64, щоб дізнатись більш детальну інформацію.

 Voloteers pidkup

Під час розмови виявилося, що невідомі особи, які назвалися представниками кандидата у депутати Верховної Ради України по ВО № 107 Євгена Бакуліна запрошують взяти участь у лекції, в якій візьме участь кандидат у депутати чи представники його штабу та обіцяють за це винагороду у розмірі 200 грн. Після того, як виборець прослухає лекцію, він отримає 200 грн матеріальної винагороди. За умови, якщо виборець візьме участь у голосуванні 26 жовтня на своїй виборчій дільниці, то йому обіцяють дати ще 200 грн. Перед лекцією між виборцем та громадською організацією «Центр соціальних змін» підписується договір (на фото), в якому зазначено, що виборець « ..зобовязується донести до виборців положення Програми кандидата в депутати Є. Бакуліна…», за що отримує матеріальну винагороду. 

dogovir pidkup dogovir pidkup2

Але ж в розмові з особами, що представилися представниками кандидата Є. Бакуліна виявилося, що фактично виборець отримує 200 грн за участь у лекції, а ще 200 грн йому обіцяють надати, якщо Він прийде на виборчу дільницю та проголосує 26 жовтня. У той же час від виборця не вимагали демонструвати те, як Він проголосував, однак важливо, щоб Він прийшов на виборчу дільницю та взяв участь у голосуванні». У той же час представник кандидата Є. Бакуліна у розмові з виборцем розповідала про те, що важливо щоб переміг представник Донбасу, а не якийсь представник Західної України, рекомендувала підтримати «своїх» (в аудіозаписі).

Набір виборців на лекції здійснюється мережево, на базі виборчих дільниць згідно певного графіку. Зараз триває запис осіб на такі лекції та вже відбуваються такі зустрічі. Записатись на лекцію можна за тел. 066 296 22 64 чи іншими телефонами мережевих координаторів, які розповсюджуються у зоні їх відповідальності. 

Громадянська Мережа ОПОРА нагадує політичним партіям та кандидатам про кримінальну відповідальність за прямий підкуп виборців. Окрім того, згідно поправок до Кримінального кодексу України від 14 жовтня, відповідальність нестимуть і виборці, які продали свій голос. Їх будуть штрафувати на суму від 3 100 до 5 400 грн.

ОПОРА  закликає громадян, які стали свідками спроб підкупу, повідомляти про це в органи внутрішніх справ, а також на "гарячу лінію" ОПОРИ за тел. 044 221 44 06 

 

 
Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora, #вибори14, #elect_ua)