На ОВО №113 (центр – м. Сватове) спостерігачами Громадянської мережі ОПОРИ у Луганській області зафіксовано порушення виборчого законодавства з боку двох кандидатів у народні депутати України. Так кандидати Євген Рибалко і Володимир Живага розмістили зовнішню рекламу на білбордах без вихідних даних.

Порушення було зафіксоване спостергігачами Громадянської мережі ОПОРА у місті Старобільськ Луганської області, яке входить до ОВО №113. На центральних вулицях Старобільська розташовані білборди, на яких на даний момент рекламують себе кандидати-мажоритарники у ОВО №113. Зокрема двоє з них, Євген Рибалко і Володимир Живага розташували зовнішню рекламу без вихідних даних.

На білборді нині діючого Сватівського міського голови, кандидата в народні депутати Євгена Рибалка використано передвиборчий слоган «Люди вимагають радикальних змін, покращення життя і миру» з підписом в дужках «мер Сватово Є. Рибалко», напис знизу «Рибалко Євген Вікторович» кандидат у депутати Верховної Ради України та особисте фото кандидата. Текст написаний російською мовою, без використання перекладу на державну мову, як це наголошено ЗУ «Про вибори народних депутатів України» у ст. 69 п. 6:

«…Якщо друковані матеріали передвиборної агітації виконувалися регіональною мовою або мовою меншини, до кожного примірника такого матеріалу додається його переклад державною мовою».

Оскільки на білбордах відсутні вихідні дані кандидатом також порушено ту саму 69 статтю Закону України «Про вибори народних депутатів України», але вже п. 7, «Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.»

ovk113 3

Стосовно зовнішньої реклами кандидата у ОВО №113 Володимира Живаги, то кандидат порушив лише один пункт у виборчому законодавстві. Так на рекламі нині діючого депутата Луганської обласної Ради і Старобільського бізнесмена Володимира Живаги використано передвиборчий слоган кандидата «За громадську волю, за щиру долю!» українською мовою. Далі йдуть написи російською мовою «Володимир Живага. Ваш кандидат на Вашому окрузі №113» і заклик до виборця «Одобри чи поругай. Але обери. Підтримай». З правого боку на білборді присутнє особисте фото кандидата Володимира Живаги. Але на даній рекламній площині відсутній переклад частини тексту, що написана російською мовою на державну мову і таким чином було порушено ст. 69  п. 6 ЗУ «Про вибори народних депутатів України».

ovk113

 
Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora, #вибори14, #elect_ua)