Завершення реєстрації ЦВК кандидатів у депутати, а також активність останніх в округах дають можливість проаналізувати майбутню боротьбу та шанси кандидатів. Під особливу увагу потрапляють кандидати від впливових в області політичних партій, а також активні у регіоні «самовисуванці».

Політичні сили

Через цілий ряд обставин, у тому числі й завдяки місцевим партійцям, ВО «Батьківщина» не має жодного депутата ні в обласній, ні в Тернопільській міській раді. Незважаючи на це, «Батьківщина» має доволі стабільну електоральну підтримку і без великих втрат зберегла свою організаційну структуру. На цих виборах її також посилили «Фронт Змін», який представлений не лише цією партією, але й активістами руху «За Україну», які змогли забезпечити собі депутатські мандати на останніх місцевих виборах.

Іншою політичною силою, яка має величезний вплив у регіоні є ВО «Свобода». Фраза Тягнибока, що «Українські перемоги почнуться з Тернопілля», має для «Свободи» своє підтвердження. Після першої перемоги на позачергових виборах до обласної ради у 2009 році, партії вдалося ще раз підтвердити свій результат на виборах до міської ради, де «Свобода» здобула не лише більшість мандатів, але й крісло міського голови. Проблемним питанням «Свободи» все ж є обласна рада – після місцевих виборів й переходу ряду депутатів в інші ради, депутатський корпус «Свободи» в облраді зменшився з 50 до 37 депутатів й уже півтора року ТВК зволікає з поповненням депутатів.

Для «Партії регіонів» Тернопільщина є далеко не базовою областю, проте на попередніх місцевих виборах ця політсила здобула в області найбільшу кількість мандатів до місцевих рад. Технологією, яку уже запустили регіонали на парламентських виборах є те, що окрім офіційних кандидатів від ПР по кожному округу йде «самовисуванець», який de facto і є кандидатом від влади.

Ще однією силою, з якою слід рахуватися є «УДАР». І хоча цій партії не вистачило голосів, щоб пройти сито попередніх виборів, проте часу змарновано не було і місцеві «ударівці» на цих виборах представлятимуть реальну конкуренцію.

Мажоритарні округи та кандидати

Округ №163, м.Тернопіль: тут зареєстровано 13 кандидатів. Ще на початку літа фаворитами могли рахуватися екс-мер Тернополя Роман Заставний («Фронт Змін») та голова облради Олексій Кайда (ВО «Свобода»). Проте, через поділ округів об’єднаної опозиції і «Свободи», місто Тернопіль «відійшло» Олексію Кайді. Реальним конкурентом останнього може вважатися Віталій Максимов («УДАР»), який, окрім партійної підтримки, має також досить високий рейтинг впізнаваності.

Балотування Олексія Кайди залишає відкритим питання про майбутнє обласної ради, оскільки в разі обрання голови облради депутатом, виконувати його обов’язки буде перший заступник – представник «Єдиного Центру».

Серед інших кандидатів, які висуваються, варто згадати Ярослава Давидовича – екс-главу ЦВК, який балотується від партії «Україна-Вперед!». Місцевий бізнес представлятимуть два пивовари, які раніше належали до УНП – Михайло Ратушняк (преставник «Оболоні» в області) та Тарас Пастух (гендиректор пивзаводу «Опілля», партія УНП). Цікавим феноменом тернопільської передвиборчої кампанії стала поява в окрузі кандидата Володимира Кухара, агітація якого збудована головним чином на волонтерстві та використанні соцмереж. Зокрема, в такий спосіб збиралася застава для реєстрації його кандидатом в народні депутати.

Округ №164, Збараж: 20 кандидатів – найвищий показник в області. На разі цей округ відзначений найжорсткішою боротьбою між кандидатами, зокрема Володимиром Клименком (голова правління «УКРІНБАНКу», безпартійний) та Орестом Муцом (депутат ВРУ від Партії регіонів, безпартійний). Власне, запис «безпартійний» в даних Ореста Муца, як і в іншого кандидата – його сестри Ярослави П’ялої, вказують на те, що їх позиції в Партії регіонів суттєво похитнулися. Муц ще рік тому очолював обласний партійний осередок, а П’яла, до липня цього року, очолювала Тернопільську міську організацію ПР.     

Про рівень боротьби між Клименком і Муцом свідчить бодай той факт, що кандидатами на окрузі зареєстровано 5 членів Партії регіонів, 4 з яких належать до «команди Муца». Проте, лише членами ПР ця команда не обмежується. Серед безпартійних соратників нардепа варто виокремити Василя Фіялку, від імені якого розпочато «Рух за визволення від політичних варягів» (Володимир Клименко – луганчанин, а Валентин Хоптян, голова Тернопільської ОДА, – родом з Хмельниччини).

Клименко, який є новачком на Тернопільщині, проявив надзвичайну активність через фонд «Галичина-Волинь» (округ №164 охоплює галицькі та волинські райони області). Варто згадати бодай оздоровлення цього літа 500 дітей з округу на морі, що було проведено за кошти фонду. Проте, найбільше питань викликає діяльність Клименка щодо ремонту доріг і підтримка цих його ініціатив з боку адміністрації. На разі відомо, що ремонти доріг в окрузі, яким кандидат начебто сприяв, мали фінансуватися з держбюджету. На разі відомо, що на ремонт доріг, про які згадує кандидат, було передбачено фінансування з держбюджету.

Кандидатом від опозиції на цьому окрузі є представник ВО «Свобода» Михайло Головко. До останнього це був єдиний кандидат від правих сил по окрузі, проте УНП виставила колишнього голову Збаразької РДА Володимира Гульовського. Він, очевидно, розраховує на той же патріотичний сегмент виборців, що й Головко.

«УДАР» представлятиме киянин Віталій Ломакович, який увійшов на округ теж через благодійний фонд, проте в цій сфері скласти конкуренцію Клименку буде складно.

Округ №165, Зборів: 11 кандидатів. Найактивнішим в довиборчий період по цьому окрузі був Валентин Наливайченко, перехід якого в партійний список «УДАРу» створив конкурентне поле для кількох кандидатів.

Владу тут репрезентуватиме місцевий представник агробізнесу Іван Чайківський. Ще в травні він очолював фракцію Партії регіонів у Тернопільській райраді, але вже в липні його штаб поширив інтерв’ю, у якому Чайківський заявив, що ніколи не був і не буде членом ПР.

Об’єднану опозицію представляє б'ютівець Володимир Бойко. Йому конкуренцію складатиме ще один Володимир Бойко (самовисуванець), а також керівник місцевої організації НРУ Анатолій Вихрущ. Щодо останнього, то обласний штаб «За Батьківщину!» уже звернувся до центрального керівництва, щоб вплинули на ситуацію з «союзниками» з Руху.

Проте, об’єднана опозиція не єдина, яка на цьому окрузі матиме двох представників. Подібно є з «Нашою Україною» - тут змагатимуться Володимир Ткач  (КУН) та Володимир Болєщук (УНП).

Наступником Наливайченка в окрузі став Володимир Петровський. Місцеві ударівці висували по цьому окрузі кандидатуру письменниці Наталі Михно, проте Наливайченку вдалося відстояти свого представника по окрузі.

Ще один кандидат, який вартує згадки – міський голова Зборова Олексій Шевчук (Народна партія). Шевчук нещодавно відзначився скандалом із отриманням хабара, та партія все одно висунула його кандидатом на цьогорічних виборах.

Округ № 166, Теребовля: 8 кандидатів – найменше з 5 округів. Кандидатом, який очевидно представлятиме владу є дружина голови ОДА – голова Гусятинської райради Надія Хоптян. Хоч вона йде як самовисуванка, проте є не лише членом Партії регіонів, але й очолює районну організацію. Від опозиції тут балотується б'ютівець Михайло Апостол, який в окрузі також матиме конкурента від союзників з НРУ – міського голову Гусятина Михайла Савчука.

Серед інших кандидатів варто згадати Романа Півторака – директора одного з училищ Тернополя, стосовно якого відкрито кримінальну справу. «УДАР» представляє підприємець Микола Люшняк.

Округ № 167, Чортків: 13 кандидатів. Тут тривалий час конкурують між собою кандидати-самовисуванці. Зокрема Володимир Бедриківський – генерал-полковник міліції, в минулому перший заступник міністра внутрішніх справ - начальник ГУБОЗ МВС України. Впродовж останніх місяців також дуже активний у сфері благодійництва. Іншим активним самовисуванцем, який, між іншим, уже опинився в конфлікті з Бедриківським, є власник найбільшого торгово-розважального комплексу в області Василь Чубак. У липні було поширено заяву Чубака стосовно того, що його сину підкинули наркотики й затримала міліція. В цьому він звинуватив конкурента з «генеральськими погонами». І ще одним знаковим самовисуванцем є Юрій Чижмарь – екс-голова Тернопільської ОДА.

Саме ця трійка самовисуванців є найбільш активною в регіоні. Щодо партійних представників, то тут варто згадати від об’єднаної опозиції нардепа Івана Стойка, який лише розпочинає працю в регіоні, адже його кандидатура лише в кінці липня була закріплена за округом. Від «УДАРу» тут балотується підприємець Олег Ваврик.

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.