Дострокове припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії є перспективою найближчих днів, зважаючи на неформальну наявність 300 голосів у парламенті. ОПОРА констатує, що вищий орган адміністрування виборів протягом останніх 15 років, коли відбулись чергові та позачергові ротації комісії, перетворюється на заручника політичної кон’юнктури, не залежно від наявності чи відсутності підстав для визнання системних грубих порушень, чи протиправних дій з його боку. Така практика є неприйнятною та може системно і назавжди дискредитувати Комісію як інституцію, а разом з нею і перебіг будь-яких виборів, чи ставити під сумнів їх результат. 7-річний термін повноважень для членів комісії закладався в профільний закон за логікою забезпечення безсторонності даного органу. Цей законодавчий підхід відповідає Кодексу належної практики у виборчих справах Венеціанської комісії. Належні практики визначають, що  члени виборчих комісій не можуть бути відкликані на власний розсуд органами, які їх призначають. Президент або парламентська більшість не повинні формувати склад комісій під поточну політичну конфігурацію. Наближення практики скорочення чи, навпаки, пролонгації без належних на те підстав каденції членів комісії ставить під сумнів її нейтральність та можливість діяти виключно в межах закону, а не партійних інтересів.

Більше того, в практиці розвинутих демократій ЦВК формується не лише з точки зору врахування пропорційності партійного представництва, а і включення до її складу представників експертних неурядових організацій, судових адміністрацій, правоохоронних органів, які компетентні в широкому спектрі тем, що зачіпають безпосередньо виборчий процес, його етапи.

У 2014-2018 роках, коли попередній склад Комісії в неприйнятний спосіб не ротувався, довіра до ЦВК була значно підірвана. Натомість, після двох виборчих циклів, результатам яких довіряє абсолютна більшість громадян України, репутацію вищого органу адміністрування виборів було частково відновлено.

У той же час 9 вересня 2019 року Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у парламенті подання щодо дострокового припинення повноважень Комісії, обраної Верховною Радою України 8 скликання менше року тому. Уважно вивчивши документ, ОПОРА дійшла до висновку, що він містить розширену мотиваційну складову з посиланням на факти скасування в судовому порядку рішень Комісії щодо відмови в реєстрації кандидатів. У той же час ОПОРА встановила, що і рішення судів є неоднаковими, а саме Шостий апеляційний адміністративний суд визнавав переважно законними та обґрунтованими рішення ЦВК, тоді як Верховний Суд України скасовував рішення першої інстанції. Як наслідок, позивачі були відновлені в своїх правах. ЦВК виконала всі рішення судів щодо цієї категорії претензій з боку Президента. У той же час ОПОРА погоджується з суб’єктом подання, що при прийнятті рішення про скасування реєстрації кандидата Куницького О. О., який балотувався у 169 одномандатному виборчому окрузі, ЦВК застосувала інший підхід, ніж при розгляді скарг за схожими обставинами від 3-х інших кандидатів (Зуєва М. С., Холодова А. І., Русаліної Л. В.). Втім, не всі члени комісії прийняли одноголосно рішення щодо предмету скарги, що потрібно брати до уваги під час розгляду парламентом подання Президента.

Щодо бездіяльності Комісії в частині вказування недостовірної інформації в біографічних відомостях про приналежність до партії «Слуга народу» окремими кандидатами, в рішеннях судів вказано, що чинним законодавством не передбачено обов’язку та процедури здійснення ЦВК перевірки достовірності даних. У той же час є факти звернення комісії до Національної поліції України за ст. 157 Кримінального кодексу України щодо перешкоджання виборчому праву шляхом обману. Практика використання технічних кандидатів та зловживання виборчим правом повинна бути якісно врегульована законодавством, про що неодноразово заявляла Громадянська мережа ОПОРА та запропонувала зміни до Кримінального кодексу України з пропорційними санкціями (зареєстрований проект змін № 8270, VIII скликання ВРУ).

У подання Президента також включено оцінку дій ЦВК щодо підрахунку результатів голосування замість ОВК 210 на відповідному окрузі, натомість, незастосування таких інструментів на 198-му. Водночас події на цих округах є відмінними. У першому випадку Комісія виконує функції ОВК на підставі ненадходження протоколу від комісії нижчого рівня та під час виїзного засідання здійснює перерахунок на окремих виборчих дільницях. Щодо 198 округу, то ОВК надавала протоколи, але їх зміст чи процедура укладання оскаржувались у судах різних інстанцій. ЦВК також звернулась за роз’ясненням судового рішення до Верховного Суду України лише 4 вересня, чим створила умови для визнання Верховним Судом України від 5 вересня не вчинення нею відповідних дій і після набрання законної сили суду в справах щодо даного округу.

Таким чином, претензії щодо дій ЦВК, на думку ОПОРИ, не призвели до порушення виборчих прав громадян, а вади застосування закону, який неодноразово критикувала наша організація, повинні комплексно бути виправлені парламентом на перспективу. Парад відставок та призначень нового складу Центральної виборчої комісії може здійснюватись на постійній основі, що призведе до повного знецінення цього органу та поставить у перспективі під сумнів результати будь-яких більш конфліктних виборів на будь-якому рівні.

Громадянська мережа ОПОРА закликає розглядати дії Комісії невідривно від законодавчого поля та судових практик як першої, так і апеляційної інстанцій. Парламент повинен змістовно, а не лише формально оцінити зміст та вагу застережень Президента щодо дій ЦВК. Консультації з зацікавленими сторонами, зокрема профільними неурядовими та міжнародними експертними організаціями щодо законодавчих змін та принципів і форм роботи комісії, оцінок її дій чи бездіяльності, могли б продемонструвати відсутність лише партійного інтересу в процесі ротації, а фокус на щирій політичній волі – удосконалити виборчий процес, процедури та реформувати виборчі адміністрації.