Зараз на місце подій прибули озброєні загони міліції. Частина людей залишились всередині, не маючи змоги міліції потрапити до коридору будівлі. В сам офіс активісти не заходили. Головна мета акції - показати, що люди проти нахабного захоплення офісу, котрий продовжував бути центром людей, котрі займають активну позицію у громадському житті.

У ніч з 14 на 15 жовтня кілька десятків представників приватної охоронної фірми (її назва нам досі невідома) виламали двері та увірвалися до приміщення за адресою вул. Горького 12-б, яке з 1997 року займала правозахисна організація Інститут «Республіка». Разом з ними до приміщення увійшли помічники народного депутата Грицака (Партія Регіонів, лобіст скандально відомого підприємства ЄДАПС та лауреат антипремії «Будяк року - 2007», врученої йому українськими правозахисними організаціями за систематичні порушення прав людини) та державні виконавці, які всупереч закону не попередили про свій візит. Близько двадцяти офіцерів міліції спостерігали за тим, що відбувається і не втручалися у хід подій. Кілька чергових - представників «Республіки» - не чинили (та й не могли чинити) опору рейдерам. «Республіка» оскаржуватиме незаконні дії виконавців та Грицака.

Це вже п`ята спроба рейдерського захоплення «Республіки», яку здійснив Грицак. Попередні чотири не увінчалися успіхом, бо на захист «Республіки» ставали представники різних громадських організацій – від УНСО до анархістів, від Української Гельсінської спілки з прав людини до ініціативи «Збережи старий Київ», від Спілки української молоді та Українського спротиву до Нових лівих і «Пори», які мали можливість збиратися в приміщенні «Республіки». Цього разу рейдери взяли віроломством і силою.

Нагадаємо, що це приміщення було у 2000-01 роках штабом акції «Україна без Кучми», а сьогодні стало своєрідним осередком українського громадянського суспільства. Минулого року Київська міська рада всупереч Закону України «Про оренду державного і комунального майна» передала це приміщення депутату Грицаку. Це рішення «Республіка» оспорює в суді, але не очікуючи завершення судових розглядів, Грицак і «мотивовані» ним представники силових структур намагалися протягом 2008 року захопити приміщення. Очевидно, якщо плани Грицака здійсняться, то замість будинку за адресою Горького 12-б незабаром виросте нова висотка.

Рейдерське захоплення «Республіки» знаходиться в одному ряду із захопленням книгарень, майстерень, ательє художників, лікарень, які розпочалися з приходом до київської мерії Чернівецького.

У намаганнях здійснити «зачистку» центра Києва від некомерційних структур підтримку меру надають зацікавлені особи з Партії Регіонів. 23 жовтня, під час передвиборчого з`їзду ПР представники згаданих громадських організацій, які підтримують «Республіку», влаштують пікет з гаслами «Віддай останнє Регіонам» та «Грицак і Калашников (відомий борець із свободою слова) – обличчя Партії Регіонів?».

У Києві, під час акції протесту проти захоплення приміщення Інституту "Республіка" (що на вул. Горького), міліція затримала учасників акції. Зараз їх везуть до Голосіївського районного відділку міліції м.Києва.