У Сумській області вибори стартували спокійно, але в Сумах та Роменському районі невчасно. Зафіксовано й інші порушення.

Станом на 11 годину в Сумській області розпочала роботу остання виборча комісія – в селі Перехрестівка Роменського району. Секретар Роменської районної виборчої комісії Дарина Тараннік повідомила ОПОРІ, що це сталося через помилку в бюлетені на виборах сільського голови. Доки передруковували та підвозили бюлетені, жителі села не могли голосувати за сільського голову.

Також ОПОРА повідомляли про те, що голосування в Сумах розпочалося невчасно через відсутність на деяких дільничних виборчих комісіях кабінок для голосування. На дільничній комісії, що розташована в приміщенні школи №10, спостерігач ОПОРИ зафіксував факт порушення таємниці голосування. Члени комісії видавали бюлетені і виборці їх заповнювали прямо на столах, адже кабінок для голосування не було.

Аналогічне порушення у двох виборчих комісіях, що знаходяться в школі №2. Тут є лише дві кабінки для голосування і станом на 12.30 інші кабінки лише монтують. Таким чином великі черги, на дільниці багато людей, які плутаються щодо того, на якій дільниці їм отримувати бюлетені. Люди знервовані і голосують прямо в коридорі, не заходячи в кабінку. Спостерігачі ОПОРИ нарахували близько 30 проблемних дільниць, де станом на 12.30 недостатньо кабінок для голосування.

Порушення зафіксовано і в ДВК, що знаходиться в приміщенні школи №29. Тут були вивішені зразки бюлетенів із позначками за певних кандидатів та політичні партії. Спостерігачі ОПОРИ звернули увагу комісії на порушення та склали відповідний акт. Члени комісії замалювали позначки коректором.

Ввечері 24 жовтня та зранку 25 жовтня деякі сумчани отримали смс з проханням проголосувати за кандидата від партії ВО. «Батьківщина» Олександра Вегеру. Активісти повідомляють про те, що було розіслано близько 900 смс.

25.10 sms

Фото Станіслава Камаєва

В ніч з 24 на 25 жовтня в місті Суми зафіксовано масове розповсюдження чорного піару проти кандидата на пост міського голови Олександра Лисенка. Листівки лежали купками переважно на зупинках по вул. Кондратьєва та на 9-му мікрорайоні. Можна припустити, що розповсюджувачі просто викинули їх з машини, проїжджаючи мимо. Дані листівки порушують Закон України «Про місцеві вибори», зокрема статтю 60.

25.10 2

Спостерігачі ОПОРИ ввечері 24 жовтня на дільничній виборчій комісії, яка розташована в ДК ім. Фрунзе, зафіксували «тренування до дня виборів». Саме так назвали процес самі члени ДВК, які розкладали бюлетені та заповнювали протоколи. Спостерігач однієї з партій викликав міліцію, яка задокументувала факт та вилучила заповнену документацію.

В селі Коровинці Недригайлівського району зафіксовано факт видачі бюлетенів без паспорту. Спостерігачі зробили зауваження і членам ДВК і це порушення припинили.

Володимир Никоненко, який є кандидатом в міську раду від партії ВО «Батьківщина» повідомив ОПОРІ про те, що він зафіксував розповсюдження листівок проти нього на його окрузі. Листівки він сам зібрав та викинув і збирається написати скаргу в ТВК щодо цього факту.

 

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+380663055190,[email protected]
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.