Про підсумки спостереження за перебігом виборчої кампанії в області, нові випадки порушень виборчого законодавства та прогнози спостерігачів щодо перебігу дня виборів розповіла координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області Людмила Хомич під час прес-конференції на тему: «Виборча кампанія на Волині: підсумки спостереження, оцінка фактів порушень, прогнози щодо дня виборів». Захід відбувся у п’ятницю, 23 жовтня, у Луцьку.

Громадянська мережа ОПОРА на Волині здійснювала спостереження протягом усього виборчого процесу. Найбільш активну агітаційну кампанію в усіх районах області проводили політичні партії ВО «Батьківщина», «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Українське об’єднання патріотів «УКРОП». Деякі політичні партії проявляли виборчу активність не на всій території області.

«Загалом місцеві політичних організації партій та кандидати застосовували традиційні форми агітації. Найчастіше використовувались такі форми агітації, як розміщення друкованих агітаційних матеріалів на носіях зовнішньої реклами, розповсюдження виборчих листівок, встановлення агітаційних наметів та поширення агітації у ЗМІ, проведення зустрічей з виборцями», - розповіла Людмила Хомич.

23.10 press-conferencija

За результатами спостереження було зафіксовано близько двохсот фактів порушень закону «Про місцеві вибори» з боку різних суб’єктів виборчого процесу. Більшість із них пов’язані із роботою виборчих комісій.

Зокрема, станом на 23 жовтня ОПОРА у Волинській області зафіксувала 5 фактів поширення «чорного піару» про кандидатів, 6 фактів розміщення агітаційних матеріалів у заборонених місцях, 10 – поширення агітаційної продукції без вихідних даних, 6 фактів підкупу виборців, 5 – перешкоджання роботі журналістів і спостерігачів, 14 – порушення порядку розміщення друкованої агітаційної продукції, 10 фактів здійснення агітації з порушенням строків, 7 – пошкодження друкованих агітаційних матеріалів, 2 – застосування насильства, 7 –друкованих засобів масової інформації.

Крім того, Громадянська мережа ОПОРА уже офіційно повідомляла про сотню фактів порушень з боку територіальних виборчих комісій. Також станом на 23 жовтня уже зафіксовано 12 порушень у роботі дільничних виборчих комісій.

«На сайті Громадянської мережі ОПОРА діє «Мапа порушень», до якої постійно вносяться нові порушення. На сьогоднішній день ще не усі повідомлення внесені на цю «Мапу». Активними зараз є 42 порушення у Волинській області», - зазначила Людмила Хомич.

Координатор ОПОРИ на Волині нагадала також, що 23 жовтня – останній день, коли кандидати мають право здійснювати передвиборну агітацію. У переддень виборів друкованих агітаційних матеріалів не повинно зустрічатись в області. Втім, уже зараз спостерігається ситуація, коли кандидати масово замінюють агітаційні білборди на такі, що можуть розцінюватись як прихована агітація. Саме тому передбачається, що прихована агітація залишиться в області і у так званий «день тиші», і безпосередньо у день голосування.

На завершення координатор Громадянської мережі ОПОРА Людмила Хомич висловила сподівання, що день виборів та підрахунок голосів пройдуть спокійно, хоча не виключено, що можуть виникати різні нестандартні ситуації.

23.10 press-conferencija 2

За коментарями звертайтеся:
Людмила Хомич
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
+380678896667
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android