На Волині народний депутат України V-VI скликання Анатолій Горбатюк поскаржився обласній ТВК на священика Миколу Лафету, який, за його словами, у с. Піддубці Луцького району під час служби у церкві здійснював агітацію на користь свого сина-кандидата Віталія Лафету та проти його брата-кандидата Бориса Горбатюка. Відповідна заява зареєстрована 20 жовтня.

 

До Волинської обласної виборчої комісії 20 жовтня надійшла скарга від народного депутата Верховної Ради України V-VI скликання Анатолія Горбатюка («Партія регіонів»). У ній ішлося про те, що у с. Піддубці Луцького району 19 жовтня під час богослужіння у Свято-Покровській церкві священик Микола Лафета проводив відкриту агітацію за кандидатів на посаду Піддубцівського сільського голови Віталія Лафету та Едуарда Коваля, гостро критикував діючу владу та займався наклепом на нього особисто.

Крім того, у своїй скарзі Анатолій Горбатюк стверджує, що своєю незаконною агітацією в церкві священик перешкоджав вільному здійсненню громадянами свого виборчого права.

«Звертаюсь до членів Волинської обласної виборчої комісії, які стоять на сторожі законності та дотримання принципів виборчого права, діяти в рамках Закону України «Про місцеві вибори», а саме Ст. 60, пункту 14», - ідеться у скарзі.

Громадянська мережа ОПОРА звернулася за коментарем до священика Свято-Покровської церкви у с. Піддубці Миколи Лафети.

«Я не проводив агітацію за Едуарда Коваля та Віталія Лафету. Так само я не проводив агітації проти Бориса Горбатюка. Я лише наголосив односельчанам, що вибір є великий, потрібно обирати вдумливо», - зазначив Микола Лафета.

Прокоментував ситуацію і сам скаржник.

«Я звернувся зі скаргою до територіальної виборчої комісії, оскільки священник займався в церкві агітацією, хоча й не мав права цього робити. До кандидатів, за яких він агітує, я взагалі жодних претензій не маю. У мене претензії суто до священика, який здійснював незаконні діяння у церкві. Є відповідні закони, які він порушив. Є дві норми закону про вибори, які це регулюють. Нехай комісія розбереться, що з цим робити», - заявив Анатолій Горбатюк.

23.10.15 volyn Zajava vid Gorbatjuka

Відповідно до статті 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», релігійні організації не беруть участі у діяльності політичних партій і не надають політичним партіям фінансової підтримки, не висувають кандидатів до органів державної влади, не ведуть агітації або фінансування виборчих кампаній кандидатів до цих органів. Священнослужителі мають право на участь у політичному житті нарівні з усіма громадянами.

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.