Місцеві організації Аграрної партії України, партії «За конкретні справи» та кандидат на посаду міського голови самовисуванець Олег Федоров не здали проміжні звіти до ТВК. Порожній звіт здав осередок Радикальної партії Олега Ляшка.

Під час засідання 21 жовтня Кам’янець-Подільська міська ТВК оприлюднила проміжні фінансові звіти кандидатів, повідомляє спостерігач ОПОРИ. Не отримали у ТВК звітів від місцевих організацій Аграрної партії України, партії «За конкретні справи» та від кандидата на посаду міського голови Олега Федорова. Порожній звіт здала міська організація Радикальної партії Олега Ляшка: партійці не отримали і не витратили жодної копійки.

Аналізуючи документи, ТВК виявила помилки в оформленні звітів кандидатів на посаду міського голови Михайла Посітка (ВО "Свобода") та Олега Ткача (ВО "Батьківщина"), партійних організацій ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина». Стосовно них було прийнято рішення щодо перевірки ОДПІ. Частина кандидатів взагалі не відкрили виборчих фондів. Це, зокрема, кандидатка на посаду міського голови Вікторія Кохановська, місцеві організації партій «Наш край», «УКРОП», «Відродження».

Як видно з документів, найбільше коштів на передвиборчу кампанію у місті витратила партія «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ» (понад 100 тис. грн) і чинний голова Кам’янця-Подільського Михайло Сімашкевич  (майже 50 тис. грн.). Інші претенденти на крісло міського голови були значно ощадливішими: Михайло Посітко витратив  11 269 грн, Сергій Акимович – 9700 грн, Олег Ткач – 8000 грн.

На підставі інформації зі звітів можна зробити висновки, що виборчі фонди кандидатів формувались  переважно із внесків фізичних осіб. Наприклад, для виборчої кампанії  самовисуванця Михайла Сімашкевича та кандидатів від місцевої організації партії «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ» не пошкодували грошей працівники міської ради та партійного штабу.

Водночас, незважаючи на те, що деякі партії взагалі не відкривали виборчих фондів чи здавали їх порожніми, вони активно провадили виборчу кампанію. Так, спостерігачі ОПОРИ зафіксували у Кам’янці-Подільському намети з агітаційними матеріалами Радикальної партії Олега Ляшка, зокрема виявили листівку кандидатки від цієї партії без вихідних даних. А у наметі Аграрної партії, повідомляє спостерігач, роздають плакати з портретом кандидата в обласну раду без вихідних даних.

Kamyanetsʹ-Podilʹsʹkyy Promizhni zvity 23.10.2015 1

Kamyanetsʹ-Podilʹsʹkyy Promizhni zvity 23.10.2015 2

Громадянська мережа ОПОРА наголошує: відповідно до ч. 5-6 ст. 71 Закону України «Про місцеві вибори» розпорядник накопичувального рахунку виборчого фонду місцевої організації партії та розпорядник поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посади сільського, селищного, міського голови, старости зобов’язані не пізніше як за п’ять днів до дня голосування подати до відповідної територіальної виборчої комісії проміжний фінансовий звіт за період з дня відкриття накопичувального (поточного) рахунку до десятого дня до дня голосування за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

Нагадаємо також, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється (ч. 6 ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори»). А згідно ч.2 ст. 56 ЗУ «Про місцеві вибори» друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

 
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.