У Волинській області обласна виборча комісія не замовила бюлетені для спеціальних дільниць у зв’язку з відсутністю інформації про кількість виборців на момент прийняття відповідного рішення. Про це спостерігачам ОПОРИ стало відомо 22 жовтня.

Волинська обласна виборча комісія 22 жовтня внесла у порядок денний засідання питання про замовлення виборчих бюлетенів на спецдільниці. Під час засідання члени обласної комісії обговорили можливості друку бюлетенів на спецдільниці та наслідки будь-якого прийнятого рішення з даного питання. Зокрема, члени ТВК в результаті обговорення даного питання дійшли висновку, що в комісії немає коштів на виготовлення бюлетенів на усі спецдільниці, у них уже немає права друкувати бюлетені, оскільки минули терміни щодо їх замовлення, а також відсутнє офіційне роз’яснення ЦВК з цього приводу.

«Ми з’ясували, що, якщо замовляти бюлетені відповідно до кількості ліжко-місць на спецдільницях, як це робили інші ТВК, то нам потрібно виготовити 6 180 бюлетенів. Це при тому, що ніяких законних причин для цього немає. Якщо керуватися законом, то бюлетені замовляються відповідно до кількості виборців, які мешкають у Волинській області. На всіх виборців ми замовили бюлетені, вони надруковані та передані відповідним комісіям», - зазначив заступник голови обласної ТВК Микола Євтушин.

Врешті, комісія прийняла рішення виключити з порядку денного питання про виготовлення бюлетенів на спецдільниці і залишити попереднє рішення без розгляду.

Нагадаємо, що раніше, 9 жовтня, обласна ТВК уже прийняла Постанову № 87 у якій ідеться про те, що комісія вирішила не виготовляти бюлетені на спеціальні дільниці у зв’язку з відсутністю даних по кількості виборців на цих дільницях.

Postanova TVK 1

Відповідно до ч. 6, Ст. 74 Закону України «Про місцеві вибори» кількість виборчих бюлетенів для голосування визначається відповідними територіальними виборчими комісіями не пізніш як за 12 днів до дня голосування виходячи з кількості виборців, включених до попередніх списків виборців на виборчих дільницях у межах відповідного виборчого округу, з урахуванням резерву виборчих бюлетенів, що становить 0,5 відсотка від кількості виборців на кожній виборчій дільниці у такому виборчому окрузі.

Списки виборців на спеціальних виборчих дільницях складаються не пізніш як за десять днів до дня голосування відповідними дільничними виборчими комісіями на підставі відомостей, поданих не пізніш як за дванадцять днів до дня голосування керівниками стаціонарних закладів охорони здоровя (ч. 1 ст. 34).

За коментарями звертайтеся:
Людмила Хомич
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
+380678896667
 
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.