Троє членів ДВК Кам’янця-Подільського не впоралися зі своїми обов’язками, через що  завчасно позбулися посад у виборчих комісіях.

 

19 жовтня на своєму засіданні Кам'янець-Подільська міська ТВК дострокового припинила повноваження трьох членів ДВК. Причиною такого рішення стало «одноразове грубе порушення виборчого законодавства», повідомляє спостерігач Громадянської мережі ОПОРА.

Історія почалася, коли члени двох дільничних комісій отримали списки виборців та іменні запрошення у відділі ведення ДРВ.  Керівники зазначених комісій – чоловік і дружина. Тож сталося так, що незрозумілим чином запрошення з двох дільниць змішались.

Наступного дня заступник голови однієї з комісій Микола Полюляк доручив члену ДВК Галині Стеньгач рознести виборцям запрошення, серед яких виявилися і документи з іншої дільниці. Побачивши, що номер дільниці та адреса не збігаються з їхньою, пані Галина та черговий член ДВК вирішили виправити невідповідності кульковою ручкою, після чого рознесли запрошення.

Добре що ми вчасно виявили це порушення, – зазначив член ТВК Олег Підскоцький кореспондентці «Точки ОПОРИ», – інакше виборці прийшли б голосувати на іншу дільницю, не знайшли б себе у списках та могли б подати до суду.

Після цього випадку ТВК одноголосно припинила повноваження членів ДВК Миколи Полюляка та Галини Стеньгач.

20 10 15 Khmelʹnychchyna

20 10 15 Khmelʹnychchyna 2 

Звільнили також члена іншої ДВК Ігоря Збрицького. Чоловік, отримавши доручення рознести запрошення, зіткнувся з проблемою кодового замка на дверях під'їзду. В пояснювальній записці він написав, що двічі приходив до будинку, чекав, поки двері відчинять, але з одного під’їзду ніхто не виходив, тому він запхнув запрошення в двері. Коли Ігор Збрицький зателефонував голові ДВК та повідомив про це, вона наказала йому повернутись і забрати запрошення. Проте їх уже не було.

20 10 15 Khmelʹnychchyna 3

20 10 15 Khmelʹnychchyna 4

Громадянська мережа ОПОРА наголошує: відповідно до ч. 2 ст. 31 Закону України «Про місцеві вибори» дільнична виборча комісія звичайної виборчої дільниці надсилає або доставляє в інший спосіб кожному виборцю іменне запрошення, отримане від органу ведення Державного реєстру виборців, яким повідомляє про включення його до попереднього списку виборців відповідної виборчої дільниці, назви всіх місцевих виборів, у яких йому пропонується голосувати, адресу дільничної виборчої комісії, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час і місце голосування. Виборцям, стосовно яких у списку виборців є відмітка про постійну нездатність пересуватися самостійно, одночасно повідомляється, що їм буде надана можливість проголосувати за місцем перебування. Такі іменні запрошення надсилаються (доставляються) виборцям не пізніш як за 10 днів до дня голосування.

 
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.