Дійовими особами коротких віршів, опублікованих у газеті «СВОРА», є «персонажі псячих перегонів», клички яких дуже нагадують прізвища кандидатів, що беруть участь у місцевих виборах на Хмельниччині.

 

У обласному центрі спостерігачі ОПОРИ зафіксували ознаки чорного піару в газеті «СВОРА», яку розповсюджували на місцевому ринку. Як вказано у вихідних даних видання, воно вийшло накладом у 3000 примірників. Замовник газети – кандидат на посаду міського голови м. Хмельницького Валентина Немерюк.   

У газеті опубліковано короткі вірші про «персонажів псячих перегонів»: Лабузу, Гаригу, Черниша, Сучку Тюльку та пса Лукаша, Приступку, Мазія, Мильника і Йовдія. Зазвичай автор описує своїх героїв з негативного боку.

20.10.15 Khmelnytskyi

20.10.15 Khmelnytskyi 2

20.10.15 Khmelnytskyi 3

Клички вигаданих персонажів дуже схожі на прізвища деяких кандидатів у депутати та на посаду міського голови Хмельницького. Зокрема у місцевих виборах на Хмельниччині беруть участь Сергій Лабазюк (партія «ПОРУЧ»), Олександр Герега (партія «За конкретні справи»), Костянтин Чернилевський (самовисуванець), Олег Лукашук (партія «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»), Микола Приступа (партія «Відродження»), Сергій Мандзій (партія «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ»), Сергій Мельник (партія «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ»), Дмитро Йовдій (партія «УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП») та інші.

Зачепили у виданні і партії, справжні назви яких неважко вгадати:

На Вкраїні знов переполох,

Всі собаки ринулись в народ.

Тут і БЮТі й Солідурність,

І такі собі Укрепи,

І Безпомічні нардепи

Теж полізли на лафети.

Ковиляють Радигали,

Є також оригінали

Як то Герга з Лобузою,

Що погризлись між собою!

Між сторінок газети вкладено листівку Валентини Немерюк, а на останній шпальті міститься реклама кандидатки.

Спостерігачі ОПОРИ зателефонували пані Валентині і запитали, чи дійсно газета розповсюджуються її штабом, на що жінка відповіла:

Так, це дійсно наша газета, там все без порушень законодавства. А гумористичну форму я обрала тому, що на ці вибори інакше дивитись не можна.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно з ч. 5 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори», «забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію – суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями».

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.