Майже мільйон бюлетенів, а точніше – 958 тисяч 981 – із кандидатами до Закарпатської обласної ради виявилися зіпсованими. Про це стало відомо ввечері, 19 жовтня. Документи стали бракованими через неправильну назву партії «Об’єднання «Самопоміч».

Слід зазначити, що станом на 18.00 понеділка, 19 жовтня, про ситуацію нічого не було відомо. Тоді почалося планове засідання Закарпатської обласної виборчої комісії, на якому розглядалися планові питання щодо організації виборчого процесу.

По закінченні засідання, приблизно після 19.00, до виборчої комісії надійшла заява від Закарпатської обласної організації політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» – про невірне зазначення у видрукуваних бюлетенях назви їх партії.

Кількість надрукованих бюлетенів для виборців Закарпатської обласної ради – 958 тисяч 981.

Виявилося, що у надрукованих бюлетенях звучить назва партії – Політична партія «САМОПОМІЧ» (керівник Степан Кударенко).

Тоді як зареєстрованим суб’єктом виборчого процесу до Закарпатської обласної ради є Політична партія "Об’єднання "САМОПОМІЧ" (керівники – Андрій Садовий та Олег Лаврик).

20.10 bjuleten 1

 

20.10 bjuleten

У зв’язку із цією ситуацією 19 жовтня, пізно ввечері, обласна виборча комісія зібралася на додаткове засідання, де прийняли постанову №58 – звернутися до ЦВК про можність передруку 958 тисяч 981 бюлетеня, на що треба виділити 949 391 грн.

За неофіційною інформацією, яку передали спостерігачу ОПОРИ в обласній виборчій комісії, у ЦВК погодили передрук бюлетенів. Готовими нові бюлетені будуть уже у п’ятницю, 23 жовтня.

Із приводу ситуації, що склалася, на вечір 20 жовтня заплановано ще одне засідання виборчої комісії.

Прикметно, що в обласній виборчій комісії є два члени – представники Політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ». Виходить, вони не проконтролювали, як виглядатиме назва їх політичної сили у виборчому бюлетені.

За коментарями звертайтеся:
Феськов Володимир
координатор ОПОРИ у Закарпатській області
+38 066 317 36 13
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.