У місті Теребовля Тернопільської області на вікні автовокзалу 16 вересня, довготерміновим спостерігачем Громадянської мережі ОПОРА було зафіксовано розміщення плакату ВО «Свобода» та «Об’єднання Самопоміч».

Ternopil 20.10.2015 Agitachiya na avtovok

Згідно інформації, яка була зазначена у невеликому плакатірозміщеному на вікні автостанції м. Теребовля, 18 жовтня в районний центр приїде партійний лідер ВО «Свобода» О. Тягнибок.  На нашу думку така листівка містить ознаки політичної реклами, як однієї із форм передвиборної агітації, оскільки на ній зображено символіку партії та гасло політичної сили, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу.

Тому в цьому випадку, Громадянська мережа ОПОРА вбачає порушення п.6 ч.9 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» в якій вказано, що «забороняється розміщувати носії політичної реклами на зовнішній поверхні та в середині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів».

На іншому вікні цього ж автовокзалутакож розміщено плакат «Об’єднання Самопоміч», в якому зазначається про надання безкоштовних юридичних консультацій. За вказаним телефонним номером ми намагались зв’язатися із представниками цього об’єднання і з’ясувати чи надаються такі послуги зараз, у час передвиборної кампанії коли «Об’єднання «Самопоміч»  зареєстрована для участі у виборах до Теребовлянської районної ради, але на наші телефоні дзвінки ніхто не відповідав. Проте, в цьому випадку варто ще раз звернутись до  ч.5 ст. 57 ЗУ «Про місцеві вибори» у якій зазначено, що до політичної реклами належить використання символіки або логотипів політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, тому зазначення назви «Об’єднання  Самопоміч» та використання  подібних шрифтів та кольорів ми також можемо розцінювати як передвиборна агітація політичної партії «Об’єднання Самопоміч», яку відповідно до п.6 ч.9 ст. 60 ЗУ «Про місцеві» заборонено розміщувати на будівлі автовокзалу.

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:  
                                                                                                                           
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.