Громадянська мережа ОПОРА неодноразово повідомляла про запровадження політичною партією «Наш край» ініціативи щодо надання соціальних малозабезпеченим категоріям громадян. Цього разу агітаційними заходами зацікавились представники правоохоронних органів.

У першій половині дня 17 жовтня довготерміновому спостерігачу ОПОРИ стало, що в м. Ніжин працює агітаційний намет від партії «Наш край», де мешканцям міста пропонують взяти участь у проекті із соціальними картками. Так, агітатори записують паспортні дані та ідентифікаційний код бажаючих отримати соціальну допомогу, з тим щоб перерахувати на картку 150 грн.

Nash krai 1

19 10 Nash krai 2

На цю агітаційну роботу зреагувало об’єднання «Самопоміч», і його представники написали заяву до відділку міліції. Згодом правоохоронці прибули на місце проведення агітації. Активіст мав змогу спостерігати, як представники міліції складали протокол огляду місця події з описом всього матеріалу, що знаходився в агітаційному наметі.

19 10 Nash krai 3

Через деякий час на місце подій прибув кандидат у депутати до Ніжинської міської ради від політичної сили «Наш край» Костриця Руслан. У наметі саме з зображенням було розгорнуто діяльність з оформленням соціальних карток. За словами кандидата, ніякого порушення закону немає, а реалізується проект соціальної допомоги малозабезпеченим громадянам.

Інцидент на цьому було вичерпано, і намет продовжив працювати далі. У своєму коментарі щодо загаданих подій керівник осередку «Самопомочі» великих сподівань на правоохоронців не покладає, проте наголошує на необхідності висвітлювати такі види політичної агітації.

ОПОРА вбачає в таких діях недобросовісну агітацію через непрямий підкуп виборців.

Нагадаємо, відповідно до частини 4 статті 60 ЗУ «Про місцеві вибори» «забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг».

За коментарями звертайтеся:
Євген Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068 386 60 54
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.