Випадки розповсюдження так званого «чорного піару» проти кандидатів від різних політичних сил фіксуються в обласному центрі Закарпаття протягом цього тижня.

У поштових скриньках ужгородців виявлено листівку у вигляді 4-сторінкової газети, де вказано назву – «Закарпаття онлайн». Назва та колір «запозичені» із однойменного Інтернет-ресурсу, який жодного відношення до цієї листівки немає.

16.10 lyst 1

На чотирьох умовних листках «газети» міститься контент із ознаками «чорного піару» проти чотирьох кандидатів на посаду міського голови: чинного голови Віктора Погорелова, секретаря міськради Богдана Андріїва, голови Закарпатської облради Володимира Чубірка, екс-міського голови Ужгорода Сергія Ратушняка. Також у листівці – суто негативна інформація про народного депутата України Віктора Балоги, який наразі – кандидат до Закарпатської облради від Єдиного Центру.

16.10 lyst 2

Всупереч вимогам Закону, листівка не містить вихідних даних.

16.10 lyst 3

16.10 lyst 4        

Інша листівка має назву «Вся закарпатська правда». В Інтернеті функціонує однойменний веб-сайт, відомий розповсюдженням негативної і почасти – недостовірної інформації про місцевих політиків та громадських активістів.

На стор.2-3 «газети» – інформація з ознаками «чорного піару» проти кандидата у депутати від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Романа Богуславського, кандидата на посаду міського голови шляхом самовисування Володимира Чубірка, кандидата на посаду міського голови та у депутати від партії «Відродження» Богдана Андріїва.

16.10 lyst stor 2

16.10 lyst stor 3

16.10 lyst stor 3 andrijiv

Натомість на першій та четвертій сторінках – подано інформацію про кандидата на посаду міського голови та «кандидата №1» до міськради від «Європейської партії України» Івана Волошина та про цю політичну силу – у суто позитивному контексті.

Також на стор. 4 оприлюднені «рейтинги» від «соціологічної служби «Карпатський дім». У відкритому доступі інформації про дану «соціологічну службу» немає, відтак подані «рейтинги» політичних сил можуть викликати сумнів.

16.10 lyst stor 3 rejtyng

Вихідних даних – хто, де і скільки друкував цієї продукції – листівка не містить.

Також в Ужгороді 15 жовтня в одному з дворів – на вул. 8 Березня, 31 – біля поштових скриньок невідомі розмістили листівку із ознаками «чорного піару» проти кандидата у міські депутати від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Ярослава Кирлика. Вихідних даних листівка не містить.

16.10 solidarnist chornyj piar

ОПОРА нагадує: згідно із частиною 2 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори», друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Згідно з частиною 5 статті 60 Закону, забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію - суб’єкта виборчого процесу.

 

За коментарями звертайтеся:
Феськов Володимир
координатор ОПОРИ у Закарпатській області
+38 066 317 36 13
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.