Матеріал під назвою «Чи хочете ви цього, старокостянтинівці?» було опубліковано у інформаційно-аналітичній газеті Старокостянтинівської міської ради «Наше місто» від 8 жовтня. Обєктом критики автора статті, який підписався псевдонімом Н. Птах, став кандидат на посаду міського голови Старокостянтинова від політичної партії «Опозиційний блок» Сергій Пономарьов. Звинувачення здебільшого ґрунтуються на фактах попередньої (член Партії регіонів) та нинішньої партійної приналежності кандидата. 

Приводом для написання матеріалу стали публікації у № 14 часопису «Краяни, БУДЬМО!», засновником якого є Сергій Пономарьов, зокрема й стаття «Акція «Подаруй замку майбутнє». У ній йшлося про волонтерську діяльність кандидата та про його допомогу в облаштуванні замку князів Острозьких.

Н. Птах називає риторику, якою послуговуються у газеті «Краяни, БУДЬМО!», «типовою риторикою політичної партії «Опозиційний блок», членом якої є С. Пономарьов, – прихильників дружби з країною агресором, Путінською Росією, риторикою всіх тих, хто минулого року запалив вогнище війни на Сході України, які живуть по принципу: чим гірше для України – тим краще для них». Крім того, автор статті «Чи хочете ви цього, старокостянтинівці?» вказує на «антидержавницьку суть» партії «Опозиційний блок», а самого кандидата називає «вірним прислужником Януковича».

Chorniy píar u Starokostyantinoví

Коментуючи ситуацію кореспондентці «Точки ОПОРИ» Сергій Пономарьов, зокрема, зазначив, що не є прихильником брудних технологій у боротьбі за владу, тому йому дуже прикро, що проти нього використовують такі методи. За словами кандидата, звинувачення Н. Птаха безпідставні, відреагувати на них Сергій Пономарьов збирається на шпальтах свого тижневика. На питання, чи буде звертатися до суду, кандидат пообіцяв відповісти після консультації з юристом.

ОПОРА наголошує, що згідно з ч. 5 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію – суб’єкта виборчого процесу.

Варто також додати, що матеріал у часописі «Наше місто», який фактично закликає не голосувати за конкретного кандидата, відповідно до чинного законодавства можна кваліфікувати як передвиборну агітацію (ч. 1 ст. 54 Закону).  Водночас ця публікація не має відповідного позначення, що, у свою чергу, може вважатися порушенням ч. 8 ст. 60 Закону: "Усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі".

 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.