Кандидатів у депутати Ужгородської міської ради від «Блоку Петра Порошенка «СОЛІДАРНІСТЬ» хотіли позбавити права брати участь у виборах через суд. Кандидат на посаду міського голови, «самовисуванець» Олег Подебрій подав позов через, на його думку, недотримання цією партією «гендерної рівності» при формуванні списку кандидатів.  

У позові Подебрій попросив Закарпатський окружний адміністративний суд визнати протиправними дії Ужгородської міської виборчої комісії Закарпатської області при прийнятті постанови №30 від 29 вересня 2015 року «Про реєстрацію кандидатів у депутати Ужгородської міської ради, включених до виборчого списку Ужгородської міської організації політичної партії «Блок Петра Порошенка «СОЛІДАРНІСТЬ».

На його думку, Ужгородська ТВК зареєструвала міський партійний осередок «Солідарності» з порушеннями, адже, стверджує позивач, серед 37 кандидатів є лише чотири особи жіночої статі, при цьому, згідно із Законом України «Про місцеві вибори», представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30 відсотків загальної кількості кандидатів у виборчому списку

У підсумку Закарпатський окружний адміністративний суд (суддя – Скраль Т.В.) відхилив вимоги позивача і не скасував реєстрацію кандидатів «Солідарності» до Ужгородської міської ради

Як прокоментував ОПОРІ керівник секретаріату обласної організації партії «Блок Петра Порошенка «СОЛІДАРНІСТЬ» Андрій Риба, Ужгородська міська організація політичної партії подала заяву до Ужгородської міської виборчої комісії Закарпатської області з переліком усіх необхідних документів, що передбачені частиною 1 статті 38 Закону України «Про місцеві вибори» та які є підставою для реєстрації кандидатів.

З його слів, вимоги врахування гендерних квот не є підставою для відмови у реєстрації кандидатів. «Як відомо, суд дотримується такої ж думки і в задоволенні позову позивачу відмовив, – зазначив Андрій Риба. – Втім, маю підозру, що позивач – одіозний керівник прес-служби начальника міліції під час революції Гідності і сам усвідомлював, що позов не має шансу в суді і подав його суто для того, щоб потім використати в чорному піарі».

За коментарями звертайтеся:
Феськов Володимир
координатор ОПОРИ у Закарпатській області
+38 066 317 36 13
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.