Вінницький апеляційний адміністративний суд визнав законним рішення Хмельницького окружного адміністративного суду щодо кандидатів від ВО «Батьківщина», водночас Кам’янець-Подільська міська ТВК уже затвердила виборчий бюлетень.

Ми уже повідомляли, що під час засідання 30 вересня Кам’янець-Подільська міська ТВК відмовила у реєстрації 37 кандидатам від місцевої організації ВО «Батьківщина», аргументуючи своє рішення відсутністю усіх необхідних для реєстрації документів. Щоб оскаржити відповідні постанови МВК, обурені партійці звернулися до Хмельницького окружного адміністративного суду. І виграли судовий процес.

Однак рішення суду Кам’янець-Подільська міська ТВК так і не виконала. Натомість впевнені у своїй правоті члени комісії вирішили звернутися до Вінницького апеляційного суду, який, у свою чергу, 7 жовтня постановив: «скаргу Кам’янець-Подільської  міської виборчої комісії Хмельницької області залишити без задоволення, а постанову Хмельницького окружного адміністративного суду від 4 жовтня 2014 року – без змін».

Втім, на цьому історія не завершилася, адже 6 жовтня відбулося жеребкування для визначення порядку розташування партійних організацій у виборчому бюлетені. Зрозуміло, що ВО «Батьківщина» участі у жеребкуванні не брало. До того ж 7 жовтня о 14 годині комісія зібралася на засідання і затвердила виборчий бюлетень.

Як інформує кореспондент «Точки ОПОРИ», про засідання не було оголошено. Однак секретар комісії на зауваження журналістки відповіла, що «повідомили усно». Крім того, члени  комісії не отримали проектів постанов до початку засідання.

Двоє членів комісії просили відтермінувати засідання, представивши копії окремих ухвал Вінницького апеляційного адміністративного суду, де в той часще тривав розгляд справ. Однак інші члени комісії пропозиції не підтримали: одинадцятеро осіб проголосували проти відтермінування, троє – за.

Член ТВК Олег Підскоцький заявив, що комісія має отримати рішення суду з мокрою печаткою, тоді воно буде виконане. Яким чином буде виконуватися рішення після затвердження бюлетеня, невідомо.

Представники партії «ВО «Батьківщина», повідомляє кореспондент «Точки ОПОРИ», заявили, що звертатимуться у ЦВК з проханням розібратися у ситуації.

 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.