В закарпатських містах – Ужгороді, Мукачеві, Іршаві, Рахові – кандидатами у міські голови зареєструвалися люди з однаковими або подібними прізвищами. У цьому спостерігачі ОПОРИ вбачають ознаки використання технології «двійників», мета якої, як відомо, аби однофамільці «відтягнули» певну кількість голосів від конкретного кандидата.

Лідером «двійників» став обласний центр Закарпаття. На посаду міського голови зареєструвалися Богдан Андріїв (висуванець від партії «Відродження», секретар Ужгородської міської ради) та Іван Андріїв (самовисування).

06.10 andrijiv

Від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» на посаду міського голови претендує Михайло Качур (депутат облради, директор місцевого заводу). Зареєстрований також кандидат Євген Качур (самовисування).

06.10 kachur

Балотується на головну посаду міста Володимир Чубірко  (самовисування, голова Закарпатської облради) та Іван Чубірко (самовисування) й Микола Чубірка (самовисування).

06.10 chubirko

Зареєстрований як кандидат шляхом самовисування Сергій Ратушняк (міський голова Ужгорода 2006-2010 рр.). Водночас кандидатом зареєструвався шляхом самовисування інший претендент із іменем Сергій Ратушняк.  Але останній 2 жовтня свою кандидатуру зняв.

06.10 ratushnjak

Потенційним кандидатом на посаду міського голови перед стартом виборчої кампанії вважався депутат міської ради Віктор Щадей – з кінця серпня містом розповсюджувалася листівка з ознаками агітації.  У підсумку Віктор Щадей так і не зареєструвався як кандидат на посаду міського голови, водночас зареєструвалися Василь Щадей та Олег Щадей (обидва – самовисування).

06.10 shadej

У місті Мукачево на міського голову балотується п’ятеро людей із прізвищем «Чубірко» або співзвучним до нього. Так, мова йде висуванця від партії «Відродження», депутата міської ради – це Іван Чубирко.

06.10 chubirko mukachevo

Водночас зареєстровані кандидати шляхом самовисування – Володимир Чубірко, Віктор Чубірко, Ірина Чубірка, Іван Чубірка.

Також в Мукачеві зареєстрований кандидат на головну посаду міста Андрій Балога (висуванець «Єдиного Центру», депутат облради) та двоє людей з прізвищем «Балог» - Берталон Балог та Берті Балог (обидва – самовисуванці). Документи на реєстрацію подав і кандидат від партії «Наш Край» Іван Балога, але ще до моменту голосування цього питання на засіданні ТВК відкликав свою кандидатуру.

У місті Іршава із шести кандидатів – четверо однофамільців. Так, від «Єдиного центру» балотується Степан Бобик. Зареєстрований шляхом самовисування – Василь Бобик. Від партії «Відродження» на посаду міського голови претендує Віктор Товстий. Зареєстрований шляхом самовисування кандидат Володимир Товстий.

У місті Рахів на посаду міського голови балотується самовисуванець  Роман Думен. Це – майже однофамілець нині діючого міського голови міста Ярослава Думина. Що цікаво, останній – не зареєструвався кандидатом на посаду міського голови.

Окрім цього, на посаду міського голови Рахова претендують  люди із співзвучними прізвищами – Іван Бердар (висуванець від ВО «Свобода») та Ігор Бернар (самовисування).

Варто звернути увагу, що від технології «двійників» може бути користь для бюджетів громад. Згідно частиною 1 статті 44 Закону України «Про місцеві вибори», аби зареєструватися кандидатами, сплачується на спеціальний рахунок відповідної територіальної виборчої комісії сума, рівнозначна 4-ом розмірам місячної мінімальної заробітної плати на кожні 100 тисяч виборців відповідного округу.

Ці гроші, після завершення виборців, повертаються лише кандидату-переможцю. Решта грошей від застави інших претендентів зараховується до відповідного місцевого бюджету. Гроші застави не повертаються кандидату, навіть якщо він зняв свою кандидатуру до моменту голосування.

Розмір місячної мінімальної заробітної плати з 1 вересня 2015-го року складає  1378 гривень.

Таким чином, за підрахунками ОПОРИ, Ужгородський міський бюджет може отримати за «двійників» приблизно 27,5 тисяч гривень, Мукачівський – близько 33 тисяч гривень, Іршавський  та Рахівський – приблизно по 11 тисяч гривень.

                        

За коментарями звертайтеся:
Феськов Володимир
координатор ОПОРИ у Закарпатській області
+38 066 317 36 13
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.