В Сумах стали відомі кандидати, що будуть боротися за посаду міського голови. Серед сюрпризів – тезка нині діючого міського голови Олександра Лисенка.

Сумська міська виборча комісія 2 жовтня оприлюднила список кандидатів на посаду Сумського міського голови, а також провела жеребкування серед партій щодо їх розташування в бюлетені.

На посаду міського голови зареєстровано 14 кандидатів. Серед них два Олександра Лисенка: Миколайович (теперішній міський голова, кандидат від партії ВО «Батьківщина») та Іванович (самовисуванець).

В коментарі ОПОРІ Олександр Миколайович Лисенко назвав висунення свого тезки брудною технологією:

- Моєму двійникові 20 років, народився в Хабаровському краї (Росія), зварювальник, працює на хлібзаводі. У бюлетені він буде стояти першим і ми всі розуміємо, що якщо хтось прийде без окулярів, просто поспішатиме, то може помилитися. Це вигідно моїм опонентам.  Кому саме я не знаю, і думаю, що ніколи не дізнаюся. Але цим вони показали, що побоюються мене. Впливати на «двійника» я не можу, хіба призвати до совісті. Йому заплатили кошти, щоб відтягнути голоси і не дати мені стати мером. Але я впевнений, громада підніметься і не допустить фальсифікацій. У  нас дуже розумні люди. І вони розуміють, що раз є брудні технології, треба мобілізуватися, прийти і в першому турі проголосувати.

Окрім кандидатів на посаду міського голови, Сумська виборча комісія зареєструвала списки 22 партій та провела жеребкування щодо того, як вони розташовуватимуться у бюлетені. Жеребкування пройшло без порушень в присутності представників партій.

ОПОРА зауважує, що юридично довести «клонованість» кандидата фактично неможливо і закликає політиків утриматися від використання різного розу маніпулятивних технологій у передвиборній боротьбі.

У 2014 році ОПОРА провела цікавий аналіз ефективності «клонування» кандидатів під час позачергових виборів народних депутатів України.

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній,

прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області

+380663055190,[email protected]

Моніторинг парламенту | Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства черезефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.