27 вересня у селищі міського типу Підволочиськ Тернопільської області на стадіоні «Колос», відбувся футбольний матч між командою «Зірки футболу України» (м. Київ) та командою ветеранів «Збруч» (Підволочиський район, Тернопільська обл.) присвячений підтримці української армії у зоні АТО.  Під час гри один із організаторів пригощав відвідувачів круасанами.

Як повідомив довготерміновий спостерігач Громадянської мережі ОПОРА, при вході на стадіон «Колос» була розміщена палатка, де всім бажаючим роздавали круасани та інформаційний буклет. Згідно з даними, вказаними на буклеті, організаторами футбольного матчу були: ТОВ «АгроБізнес», Блок Петра Порошенка «Солідарність», Підволочиська районна державна  адміністрація, Підволочиська районна рада, Підволочиська селищна рада та ін.

Futbol Pidvolochusk1

На рекламному буклеті було зображено партійний логотип політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (як організатора заходу). Станом на 27 вересня політична сила ще не була зареєстрована як суб’єкт виборчого процесу.

Громадянська мережа ОПОРА зазначає, що після офіційної реєстрації потенційних учасників виборчих перегонів відповідно до ч.6 ст 54. Закону України «Про місцеві вибори» «передвиборча агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані у багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється».

Також, ч.4. ст.60 Закону України «Про місцеві вибори» говорить, що  «забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг. Забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації». Потрібно зазначити, що 5% від розміру мінімальної зарплати станом 20 вересня 2015 року становить 68 грн. 90 коп.

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.