В Олександрії зареєстрували першого кандидата на посаду міського голови. Ним став нинішній мер міста Степан Цапюк. Відповідне рішення Олександрійська міська виборча комісія прийняла 27 вересня. Щоправда реєстрація відбулася із суперечкою та окремою думкою голови виборчої комісії. У Кіровограді, також зареєстровано перших кандидатів на міського голову. Ними стали самовисуванці: екс-міський голова Володимир Пузаков, депутат Кіровоградської міської ради Артем Стрижаков, місцеві політики  Андрій Максюта та Андрій Дрoбін.

Суперечка між членами Олександрійської міської виборчої комісії виникла з приводу автобіографії, яку Степан Цапюк подав для реєстрації в кандидати на посаду міського голови. В автобіографії кандидат вказав свою посаду, олександрійського міського голови, та не написав місце роботи.

Голова комісії Олександр Івань, вважаючи відсутність інформації про місце роботи, порушенням, запропонував відмовити Степану Цапюку в реєстрації. Оскільки відповідно до пункту 6 частини 1 Статті 40 Закону України «Про місцеві вибори» автобіографія особи, яка має намір балотуватися, обов’язково має містити, серед інших відомостей, і посаду, і місце її роботи.

Не всі члени комісії погодилися з такими аргументами голови. Зокрема Ольга Чумак, яка не так давно працювала заступником міського голови Степана Цапюка, а на разі є членом комісії від місцевої організації політичної партії «Соціалісти», назвала такі аргументи О.Іваня «буквоїдством». Інші члени говорили, що відсутність інформації про місце роботи особливо не впливає на прийняття рішення, адже Степан Цапюк вказав посаду.

У підсумку дискусії голова виборчкому Олександр Івань поставив на голосування дві пропозиції: першу - відмовити в реєстрації, а другу - зареєструвати Степана Цапюка у якості кандидата на посаду міського голови Олександрії. 10 з 17 присутніх на засіданні членів комісії підтримали пропозицію зареєструвати Степана Цапюка як кандидата. Сім членів виборчкому виступили проти. Таким чином, більшістю голосів Степана Цапюка зареєстрували кандидатом на посаду мера міста. Однак Олександр Івань наголосив, що він не згоден з таким рішенням комісії. 

 

foto 28.09.2015 Kirov Pirshi kandidat

 

Відповідно до частини 16 Статті 27 ЗУ «Про місцеві вибори» член виборчої комісії, який бере участь у її засіданні та не згоден з рішенням, прийнятим комісією, має право протягом двох днів після засідання, на якому було прийняте рішення, у письмовій формі висловити окрему думку, що додається до відповідного протоколу засідання виборчої комісії.

Відповідне рішення прийняла 28 вересня Кіровоградська міська виборча комісія. За три кандидатури проголосували одноголосно. Проти реєстрації Артема Стрижакова (сумнів у правильності заповнення декларації)проголосувала одна з членів ТВК –Наталія Козачинська(партія «Рідне місто»). Після засідання першому зареєстрованому кандидату – Володимиру Пузакову, вручили посвідчення кандидата.

На момент засідання в Кіровоградську міську виборчу комісію не надходило документів від кандидатів на міського голову, висунутих місцевими організаціями політичних партій.

На цьому ж засіданні було зареєстровано 17 кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Кіровоградської міської ради на місцевих виборах від міської організації політичної партії «Рідне місто».

Відповідно до частини 16 Статті 27 ЗУ «Про місцеві вибори»член виборчої комісії, який бере участь у її засіданні та не згоден з рішенням, прийнятим комісією, має право протягом двох днів після засідання, на якому було прийняте рішення, у письмовій формі висловити окрему думку, що додається до відповідного протоколу засідання виборчої комісії.

foto 29.09.15 Kirov tvk vruchennya posvidchennya

В Добровеличківському районі також мали місце інциденти з реєстрацією кандидатів. Так, член дільничої комісії вніс у подані документи кандидата Гордієнко Сергія Анатолійовича (самовисування), чисельні правки.

Балотуючись на посаду на посаду депутата сільської ради, С. Гордієнко подав документи в яких не вірно заповнив декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.  Членом комісії була повністю перекресллено відомості.

Згідно Методичних рекомендацій щодо заповнення декларації, в розділі І пункту 3 «Посада», декларант повинен вказати на яку посаду він претендує, тобто, кандидат в депутати Тишківської сільської ради,  але вказана інформація була замінена членом комісії на запис: «голова фермерського господарства».

Нагадуємо, що згідно пункт 6, статті 42 Закону України «Про місцеві вибори»: помилки і неточності, виявлені в поданих документах, підлягають виправленню і не є підставою для відмови в реєстрації кандидата в депутати.

foto 29.09.15 Kirov Deklaracia

 

За коментарями звертайтеся: Патруль Євгеній - координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Кіровоградській обл.
+380994263118
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства черезефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.