22 вересня в Бердичеві відбулись збори міської організації політичної партії «Опозиційний блок». Журналіста всеукраїнського видання «Точка Опори» на засідання не пустили, аргументуючи тим, що там вже присутні ЗМІ і організатори бояться провокацій.

Про час та місце зборів журналісту повідомили в міській ТВК. Засідання мало розпочатись о 15.00 год.

«На збори я прийшов за 10 хв. до вказаного ТВК часу. Переді мною були закриті двері і стояла жіночка, яка сказала, що засідання відбувається за закритими дверима і мене туди не допустять. Я пред’явив посвідчення, але мене не пустили. Жінка не представилась. На моє питання:«Чому мене туди не пускають?», вона сказала, що там присутні ЗМІ, які були відібрані заздалегідь, що я мав комусь там подзвонити і з кимось домовитись. Вона почала комусь телефонувати. Потім пояснила, що вони бояться різного роду провокацій. О 15.05 збори закінчились, бо, виявляється, вони почали раніше, хоча в ТВК чітко зазначили, що початок зборів 15.00»,– каже журналіст «Точки Опори».

Голова зборів запевняє, що її не попередили про прихід журналіста «Точки Опори».

«Це були загальні збори міської організації партії «Опозиційний блок», внутріпартійне засідання, на якому висували кандидатів. Представники ЗМІ були, звичайно, кого я запрошувала. Я не чула, що ви прийшли. Я не повинна ні з ким нічого узгоджувати. Да, збори відбулись. Я хочу своїх людей «оградити» від того, щоб не було ніяких конфліктів, я вбачаю в цьому своє покликання як голови зборів. Які претензії? Напишіть на мене скаргу. В мене був член комісії – засіб масової інформації, от і все. Я вважаю, що я як голова зборів, виконала всі вимоги згідно статуту територіальної організації політичної партії «Опозиційний блок», – зазначила голова зборів Фещук Лариса Вікторівна.

Як повідомили в ТВК, збори міського осередку «Опозиційного блоку» мали відбутись 21 вересня о 10. 00 год. До приміщення, де мало проходити засідання прийшли представники місцевого осередку партії ВО «Свобода», однак, нікого з представників «Опозиційного блоку» в зазначеному місці не було, побоюючись зриву засідання, вони перенесли збори на 22 вересня.

Відповідно до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» підпункт 2 частини другої ст.26 – «журналіст має право відвідувати державні органи влади, органи місцевого і регіонального самоврядування, а також підприємства, установи та організації та бути прийнятим їх посадовими особами, а також підприємства, установи та організації та бути прийнятим їх посадовими особами» та відповіднопідпункт 3 частини другої цієї ж статті журналіст має право -  «відкрито здійснювати записи, в тому числі із застосуванням будь – яких технічних засобів, за винятком випадків, передбаченим законом».

Кримінальний кодекс України, ст.171 п.1 визначає покаранняза умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів – «штраф до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років».

 
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.