Проаналізувавши межі виборчих округів, які нещодавно утворила Івано-Франківська обласна виборча комісія для проведення виборів депутатів до Івано-Франківської обласної ради, ОПОРА виявила, що у межах кількох виборчих округів відсутня низка населених пунктів, які мали туди входити.

Крім того, при визначенні меж виборчих округів обласна виборча комісія не використовувала єдиного і однакового підходу до зазначення інформації про те, які населені пункти входять до складу виборчих округів. Так, наприклад, у Коломийському районі окремі села без сільських рад зазначені серед тих, які входять в межі певних виборчих округів, а окремі (Молодилів, Липники, Михалків, Хороста, Ясінки та ін.) не зазначені. Аналогічна ситуація була виявлена у територіальних виборчих округах Верховинського району, де з меж округу «випали», такі села, як: Вигода, Віпче, Черетів, Великий Ходак, Стаїще, Волова.

У межах виборчих округів також було виявлено відсутність територій деяких сільських рад (с. Добротів, Надвірнянського району, с. Лісна Слобідка Коломийського району).

Прес-служба ОПОРИ попросила голову Івано-Франківської обласної виборчої комісії Віталія Юрчишина роз’яснити, чому окремі населені пункти без сільрад зазначені як такі, що входять до складу виборчих округів, а окремі не зазначені. «Це є подання районних ТВК і їхня робота. От, до прикладу, у смт. Верховина входить ще декілька сіл, серед яких є одне село, вже не пам’ятаю назву, яке не включалося, хоча кількість виборців по Верховинському району орієнтовна, яку ми подавали, співпадає з кількістю виборців у Держреєстрі. Це перший фактор.

В інших випадках подавали селищна рада чи сільська рада і під ними розумілося те саме. Аналогічна ситуація – Городенківський район, є Городницька сільська рада, до нього входить ще село Передівання – ви його не знайдете в додатку теж.

«Я проблеми в цій ситуації не бачу. Адже всі люди однозначно проголосують, в них є номера дільниць, утворених ТВК. Люди будуть голосувати за депутатів всіх рівнів, починаючи від села і закінчуючи обласною радою», - зауважив голова ОВК.

«Сподіваюся, що це недопрацювання, не вплине на можливість виборців проголосувати, бо виборча адреса виборця закріплена за конкретною виборчою дільницею. Коли на певній виборчій дільниці будуть проводити вибори у певному округу обласної ради, то всі виборці, закріплені за цією дільницею, будуть включені до списків виборців. Судячи з того, що дані на сайті ЦВК доповнюються назвами «загублених» населених пунктів, виборча комісія працює над виправленням помилок», - прокоментував координатор ОПОРИ на Івано-Франківщині.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.