В місті Конотоп (Сумська область) партія «Рідне місто» розповсюджує газети без вихідних даних, а невідомі «прикрасили» опори залізничного мосту написами за потенційного кандидата на пост очільника міста Артема Семеніхіна.

У понеділок, 21  вересня, на вулицях Конотопу з’явилися намети із символікою партії «Рідне місто», де роздавали газети із однойменною назвою. На першій шпальті зазначено, що це №1 за вересень 2015 року. Більше жодних даних про тираж, відповідального за випуск, установу, що здійснила друк тощо не зазначено.

konotop6

Партія «Рідне місто» до її офіційної реєстрації в ТВК не є суб’єктом виборчого процесу. Тому тому розповсюдження агітації без вихідних даних стане порушенням після завершення процесу висунення кандидатів та їх реєстрації в ТВК. Після цього до такої поліграфії застосовуватиметься Закон України «Про місцеві вибори». В частині 2 статті 56 Закону йдеться: «Друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється».

Також 21 вересня на опорах залізничного мосту по проспекту Миру з’явилися написи «Семеніхін мер». Артем Семеніхін – це потенційний кандидат на посаду конотопського міського голови від партії Всеукраїнське об’єднання «Свобода». У 2012 році він був кандидатом на парламентських виборах по округу №159, брав участь в антитерористичній операції, а його фотографія розміщена на одному із сітілайтів парті «Свобода» в Сумах. Також в Конотопі роздають листівки без вихідних даних, на одному боці яких – портрет Артема Семеніхіна, логотип «Свободи» та напис «Не хочуть по закону – буде по справедливості!», а на іншій – контакти громадської приймальні партії в Конотопі. Цікаво, що спостерігачам ОПОРИ не вдалося додзвонитися за вказаним на листівці телефоном.

ОПОРА нагадує, що написи на стінах, парканах, опорах тощо є порушенням  Закону України «Про благоустрій населених пунктів» та рішення Конотопської міської ради «Про Правила благоустрою міста Конотоп».

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+380663055190,[email protected]
Олександр Хоруженко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+380509120278
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства черезефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.