28 серпня 2015 р. місто Тернопіль святкувало свій «день народження» - 475 років. Управління стратегічного розвитку Тернопільської міської ради не поскупилось і «подарувало» місту досить велику кількість білбордів (тираж 70 шт.) з лозунгом «Я люблю Тернопіль за....». Святкування закінчились, а плакати ще залишились.

Цей факт не був би таким важливим, але 5 вересня розпочався передвиборчий процес. Тож потенційні кандидати прагнуть обійти закон і вплинути на свідомість громадян. Нагаждаємо, що згідно ст.54,  п.1 Закону України «Про місцеві вибори» «право вести передвиборчу агітацію мають місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, а також кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, зареєстровані відповідною виборчою комісією для участі у місцевих виборах».

Якщо проаналізувати матеріали цієї зовнішньої реклами, то прослідковується певна закономірність. Тернополяни які зображені на білбордах поруч із лозунгом є в переважній більшості працівниками бюджетної сфери, і люблять своє місто, лише за деякі покращені стандарти життя:  нові тролейбуси (переважна більшість з них насправді – відреставровані старі чеські тролейбуси марки Shkoda), велосипедні доріжки (яких всього декілька метрів по місту на території тротуарів, а не доріг), дитячі майданчики, світлофори, нову набережну, фонтани.

Спостерігачі ОПОРИ та за тернополяни також помітили деяку схожість у кольоровій гамі та стилістиці між рекламою «Я люблю Тернопіль» і символікою ВО «Свобода».

Ternopil1

Ternopil2

Для порівння білборд ВО «Свобода»:

14 09 svoboda2

Нагадаємо, що ВО «Свобода» яка має більшість в Тернопільській міській раді.

На нашу думку, розміщення такого роду білбордів може містити ознаки завчасного початку передвиборчої кампанії політичної партії. Такі дії порушують принцип рівних можливостей ведення агітації. Таким чином місцева влада може впливати на свідомість людей, перераховуючи результати своєї роботи у вигляді соціальної реклами, що насправді є виконанням виписаних у Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні» обов’язків та повноважень міського голови, депутатського корпусу та виконавчих органів влади.