Цьогоріч у Чернігові стартував громадський проект, який відкриває додаткові можливості фінансування потрібних місту ідей, ініційованих громадою. Як повідомляє довготерміновий спостерігач мережі ОПОРА, партія «Наш край» використовує цю ініціативу у рекламних цілях напередодні виборів.

Як відомо, проект «Партисипаторний бюджет», ініційований Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ, реалізується з березня цього року в декількох містах країни, зокрема, і у Чернігові. Результатами громадського проекту, який дозволяє містянам отримувати фінансування важливих для Чернігова ініціатив, на даний момент є чітко визначена процедура. Вона закріплена у Положенні про громадський бюджет (бюджет участі) м. Чернігова. Так, відповідно до згаданого нормативно-правового акту, схваленого міською радою, часові рамки прийому проектної документації, її перевірка та загальноміське голосування за кращі проекти співпадає зі строками передвиборчих перегонів.

11 09 2Nash Kraj-Grom proekt

У свою чергу, днями у місцевих виданнях з’явилися замовні матеріали про те, що «Наш край» вчить вибивати гроші з бюджету на добрі справи». В інформаційному повідомленні з позначкою «Імідж» йдеться про майстер-класи для активних жителів міста, які започаткувала Чернігівська міська рада за підтримки політичної партії «Наш край». Фактично організаційні моменти покладені на плечі працівників виконавчих органів. У свою чергу, роль партійного осередку у цьому процесі намагався з’ясувати 10 вересня довготерміновий спостерігач мережі ОПОРА під час навчання з розробки проектів бюджету участі. Так, за словами радниці міського голови Ірини Синельник, яка проводила цей захід, організацією навчальних семінарів займаються структурні підрозділи Чернігівської міської ради. Попри те, що Положення про громадський бюджет жодним чином не зобов’язує виконавчі органи проводити таку роботу, пані Синельник запевнила спостерігача мережі про важливість такої ініціативи з огляду на те, що таку роботу все одно ніхто не проводить.

11 09 Nash Kraj-Grom proekt

Слід також зазначити, що в заході, який відбувся на базі Чернігівської загальноосвітньої школи №20, також взяв участь діючий депутат міськради Артем Стах. За словами довготермінового спостерігача мережі ОПОРА, останній не змарнував можливість використати згаданий захід в агітаційних цілях.

11 09 Nash Kraj-Grom proekt Artem Stech

До слова, в експертному середовищі побутує думка, що «Наш край» може стати партією адмінресурсу в Чернігові. Діючий міський голова Олександр Соколов, за його ж словами, очолить міську організацію вищезгаданого об’єднання. У свою чергу, серед потенційних кандидатів в депутати, ймовірно, будуть нинішні депутати та владці, які очолюють ресурсні комунальні підприємства.

 

За коментарями звертайтеся:
Євген Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068 386 60 54