Станом на ранок 10 вересня 2015 року офіційні місця для розміщення агітації визначені та обладнані далеко не скрізь.

В частині чотири статті 56 Закону України «Про місцеві вибори» йдеться, що не пізніше як за сорок п’ять днів до дня голосування повинні бути визначені та обладнані місця для розміщення плакатів, стендів, листівок та інших друкованих агітаційних матеріалів (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами). Цей термін збіг 9 вересня 2015 року.

Відповідальність за виконання норми Закону  покладається на місцеві органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.

Спостерігачі ОПОРИ вирішили перевірити як було дотримано цю норму в різних містах Сумської області.

Найкраще облаштовані місця для розміщення агітації в Глухові. Стенди оновлено, вичищено від старих оголошень, на них є таблички «Вибори-2015» - роздруковані на звичайному папері формату А4. Більшість з визначених місць знаходиться на зупинках громадського транспорту. Зважаючи на те, що зараз на місці майбутньої агітації розміщений розклад руху транспорту, пасажирам буде досить незручно, якщо замість нього висітимуть агітаційні матеріали.

Glihiv1

Час від часу комунальники очищують дошки від комерційних оголошень, але вони знову з’являються.

Glihiv2

В Конотопі 4 вересня міський голова Василь Дзед видав розпорядження «Про обладнання місць передвиборної агітації на території міста Конотоп», яким було визначено сім офіційних місць для розміщення агітаційних матеріалів. Спостерігач ОПОРИ Валентина Волик повідомила, що вони знаходяться в різних частинах міста, але в зовсім незручних та нелюдних місцях. Наразі ці місця ще не обладнані, але є попередження, що вони призначені для політичної реклами і розміщувати тут оголошення комерційного змісту заборонено.

konotop1

В місті Ромни місця для агітації визначили, але, так само, як і в Конотопі, вони не підготовлені: це старі дошки, заклеєні комерційними оголошеннями.

romny

В Сумах рішення щодо визначення місць для розміщення матеріалів передвиборної агітації прийняв виконавчий комітет ще на засіданні 31 серпня. Всього визначено 41 місце, з яких 24 – спеціальні стенди та дошки оголошень, а 17 – місця, що належать суб’єктам господарювання, котрі займаються рекламним бізнесом. У рішенні виконкому йдеться, що матеріали на таких носіях розміщуватимуть безкоштовно на правах соціальної реклами.

Sumy

Станом на ранок 10 вересня місця для агітації в занедбаному стані – дошки потребують ремонту та очищення від старих оголошень, на них немає напису «Вибори 2015». Відповідальність за стан агітаційних дошок та стендів в обласному центрі покладено на Департамент інфраструктури.

Під час виборів 2014 року, коли містяни обирали одночасно і Президента, і міського голову, рішення виконкому щодо місць для агітації не виконувалося. Разом з тим кандидати на посаду Сумського міського голови активно розміщували агітаційні матеріали в неналежних місцях

Ірина Стегній,
прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+380663055190, [email protected]
 
За коментарями звертайтеся :
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
Олександр Хоруженко
+380509120278