Народний депутат Степан Івахів, який балотується по 21 виборчому окрузі, використовує діяльність благодійного фонду “Патріоти Волині” для агітації виборців на свою користь. Хоча публічно представники штабу кандидата заперечують причетність політика до організації.

10 жовтня у с. Любитів Ковельського району кандидат у народні депутати Степан Івахів проводив зустріч із виборцями. Він звітував про свою діяльність як народного депутата, зокрема, наголошував на тому, що не голосував за «диктаторські закони» 16 січня. Багато уваги приділяв темі АТО.

15 10 Volyn zaproshennja

Однак завершилась зустріч традиційно – роздачею подарунків та матеріальних допомог виборцям та установам.

У своєму виступі кандидат наголосив, що зараз, у період виборів, він не може особисто вручати подарунки. Степан Івахів сказав, що далі виступить його помічник Валерій Черкаска. Після цих слів кандидат покинув приміщення, де відбувалась зустріч.

Далі, не перериваючи захід, перед присутніми виступив пан Черкаска, який назвався представником благодійного фонду «Патріоти Волині». Він розповів виборцям про те, що засновником благодійного фонду був саме Степан Івахів. Далі він вручив подарунки та конверти присутнім мешканцям села Любитів. Зокрема, гроші на потреби школи отримала її директор, сільському голові вручили кошти на будівництво нової огорожі довкола кладовища (15 тис), місцевому ДНЗ – іграшки, одній сім’ї передали мікрохвильову піч, а сім’ї військовослужбовця, що був у полоні – 2 тис грн. Ще ряд подарунків представник фонду обіцяв передати незабаром.

15 10 Volyn podarunok

Такого самого формату зустрічі відбувалися і в інших населених пунктах округу.

Відзначимо також, що вся друкована агітаційна та інформаційна продукція кандидата пов’язується із діяльністю благодійного фонду. На всіх таких матеріалах надруковано логотип або назва фонду. Крім того, у звіті про роботу народного депутата окремий розділ присвячено саме діяльності благодійного фонду. Таким чином у виборців немає сумніву кому належить благодійний фонд.

15 10 Volyn zvit

15 10 Volyn kalendar

Хоча публічно представники кандидата заявляють, що Степан Івахів не має ніякого відношення до благодійного фонду. Зокрема така заява була зроблена іншим помічником нардепа під час недавньої прес-конференції ОПОРИ.

Схожу за змістом відповідь на запит ОПОРИ надав благодійний фонд «Патріоти Волині».

Громадські спостерігачі запитували наступне:

  1. Яке відношення має кандидат у народні депутати України Степан Івахів до Волинського обласного благодійного фонду «Патріоти Волині»?
  2. Чи буде залучатись благодійний фонд у виборчих цілях кандидата у народні депутати Степана Івахіва?
  3. Чи буде діяти благодійний фонд «Патріоти Волині» впродовж жовтня 2014 року?

На що прийшла наступна відповідь:

«Станом на дату отримання інформаційного запиту від 30.09.2014 року Івахів Степан Петрович не входить до складу засновників та учасників ВОБО «Патріоти Волині» …

Відповідно до діючого законодавства благодійні фонди не є суб’єктами виборчого процесу, тому благодійний фонд не може приймати участь у передвиборчій агітації.»

15 10 Volyn vidpovid

Однак, як видно із відеозапису та з друкованої продукції, що поширюється по округу, кандидат Івахів та благодійний фонд «Патріоти Волині» тісно співпрацюють в межах 21 виборчого округу.

Так, буклеті «Звіт про діяльність народного депутата за 2013 рік» зазначено: «На благодійну діяльність у 2013 році фонд народного депутата Степана Івахіва «Патріоти Волині» виділив 6 мільйонів 800 тисяч 816 тисяч гривень. Протягом року народний депутат України та Степан Івахів та його благодійний фонд «Патріоти Волині» надав матеріальну допомогу для 21 храму та 2 недільних шкіл на загальну суму 490 000 гривень».

Підтвердженням цьому є й інформація з веб-сайту нардепа Степана Івахіва, де вказано про те, що він був засновником волинського обласного благодійного фонду «Патріот Волині». Як випливає зі слів помічника нардепа Валерія Черкаски з відео це і є той самий фонд, котрий з часом змінив назву на «Патріоти Волині».

Такі дії, на думку представників Громадянської мережі ОПОРА, є порушенням ч. 14. ст. 74 Закону «Про вибори народних депутатів України», згідно якого надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, інших матеріальних цінностей, що супроводжується згадуванням імені кандидата є непрямим підкупом виборців. Тому ці факти повинні розслідуватись правоохоронцями.

Зазначимо, що Степан Івахів вдруге балотується у парламент по 21 виборчому окрузі (м. Ковель). У 2012 році він був обраний народним депутатом України. Тоді політик так само використовував діяльність благодійного фонду для своєї агітаційної кампанії.

 

Мая Голуб,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
За коментарями звертайтеся:
 
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.