У Сумській області шість виборчих округів. Оприлюднений склад цих комісій, а також перші їх засідання, продемонстрували невтішні тенденції: у більшості комісій не пристосовані приміщення, не вистачає меблів, проблеми зі зв’язком, а на перше засідання у двох не зібрався кворум.

Кворум на першому засіданні не вдалося зібрати на двох ОВК № 164 (центр – місто Охтирка), та № 162 (Конотоп).

Ось так пояснив ситуацію, що склалася, голова ОВК № 164 Олександр Басинець (представляє Петра Симоненка):

 "Мене повідомили про те, що я є головою окружної виборчої комісії телефоном пізно ввечері 14 квітня. 15 квітня зранку я прийшов до міської ради вирішувати організаційні питання, отримав повний список членів комісії з номерами мобільних телефонів. Призначив засідання на 17 годину і всім повідомив та попросив підійти до міської ради, але я не сказав, що це місто Охтирка. О 17-ій годині прибуло 13 членів виборчої комісії. Коли я почав виясняти чому, виявилося, що не сказав, що це місто Охтирка. А ті, що були відсутні, прийшли до міської ради в Дніпродзержинську, Києві та інших містах. Тому я переніс засідання на 16 квітня".

Однією з найбільш проблемних у Сумській області є ОВК № 162 (місто Конотоп). Її перше засідання також відбулося ввечері 16 квітня, бо днем раніше не вдалося зібрати кворум. Крім цього, ОВК має ряд інших проблем, що ставить під загрозу її діяльність: - кімната для проведення засідань менше 80 м2 (там не стануть обов’язкові за вимогами 65 стільчиків, наразі тільки 38 сидячих місць включаючи місце головуючого на засіданні та секретаря); - не працює санвузол. Стосовно забезпечення ОВК: немає прапору; немає печатки; немає телефонного зв’язку, комп’ютерів та Інтернету; немає стільців; немає стенду для розміщення інформаційних матеріалів. Крім цього, голова ОВК Владислава Закревська (представляє Олега Царьова) відмовилася від роботи, бо проживає в Дніпродзержинську. Так само відмовилася працювати в комісії один член Олена Башкирова (від Михайла Добкіна).

Не менше проблем і в ОВК № 163 (місто Ромни). На сайті Центральної виборчої комісії вказана адреса Соборна, 35, а насправді комісія знаходиться в кабінеті № 1 приміщення міськвиконкому Ромен (бульвар Шевченка, 2). Там же, на Шевченка, проводилось і перше засідання. Але жодного оголошення, яке б вказало, де знаходиться ОВК на Соборній немає.

У самому приміщенні взагалі нічого немає: просто голі стіни. За словами голови комісії Олега Діденка (представляє Сергія Тігіпка), комісія не переїхала в приміщення, бо ще не отримала печатку і не може укласти договір про оренду. Печатку ймовірно отримають не раніше 22 квітня. Голова запевнив, що наступне засідання відбудеться також не раніше 22 квітня, але вже в новому, пристосованому до цього, приміщенні. 

За коментарями звертайтесь:
Олександр Хоруженко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
Ірина Стегній
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 066 305 51 90