Округ №166, Теребовля, відомий тим, що по ньому балотуватиметься до Верховної Ради дружина голови Тернопільської ОДА – Надія Хоптян. І хоча «перша леді області» йде шляхом самовисування, проте володіє значним як адміністративним, так і партійним ресурсом – Надія Хоптян очолює Гусятинську районну раду та є керівником районного осередку Партії регіонів. Підтвердженням використання адмінресурсу за згаданого кандидата стали зустрічі керівництва Гусятинської райдержадміністрації із представниками бюджетної сфери сіл району. Так, 11 вересня відбулися подібні заходи в 4-х селах й останню зустріч, яка відбулася в с. Постолівка міг спостерігати представник Громадянської мережі ОПОРА

«Десант» представників райдержадміністрації на чолі із головою та заступником-керівником апарату спробували донести працівникам соціальної сфери нові ініціативи Президента України та уряду, й водночас не забули про ініціативи Голови районної ради Надії Хоптян. Адже, слід відзначити, багато «прогресивних кроків» у районні здійснюються, якщо не за її безпосередньої участі, то хоча б з її ініціативи. Принаймні, на це вказували виступаючі.

Тернопільська область

Тернопільська область

Кінцівка заходу, яка відбувалася в робочий час й всі представники РДА були при виконанні службових обов’язків, перейшла на пряму агітацію за Надію Хоптян. Голова райдержадміністрації Олександр Собань звернувся з відкритим проханням не лише до присутніх, але й закликав їх донести інформацію й до інших мешканців села:

- Я звертаюся до Вас з проханням підтримати Надію Андріївну. Я надіюся, що буде все таки якесь порозуміння, і скажем так – ви є представники, ну, всіх основних соціальних структур, які є в селі, то ви спілкуєтесь, мова піде по селі, ви приймете виважене рішення...

Відео з агітацією:

У чинному Законі «Про вибори народних депутатів України» (ст. 68 і 74) накладено обмеження на здійснення передвиборної агітації органами виконавчої влади і місцевого самоврядування, правоохоронними органами і судами. Також категоричним законодавчим обмеженням, що стосується зловживання адміністративним ресурсом є заборона на використання приміщень органів державної влади та органів місцевого самоврядування для проведення передвиборчої агітації. А також заборона використовувати для проведення передвиборчої агітації службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, службові чи виробничі наради, збори колективу, а також залучати для передвиборчої агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборчої агітації підлеглих. 

Втім, ОПОРА вважає цей приклад використання адмінресурсу непоодиноким.  Так, офіційне видання Теребовлянських райради та райдержадміністрації «Воля» за 7 вересня 2012р. опублікувало розгорнутий репортаж під назвою «Навчальний рік у школах Теребовлянщини розпочався з подарунків». І тут особливу увагу привертає інформація, що «Голова районної держадміністрації Стеан Бігуляк відвідав у цей день Підгайчицьку ЗОШ №3 у Теребовлі. Щедрі подарунки отримали школи від нього: 5 класних дошок нового взірця, 4 персональних компютери. Ці школи також отримали 2 мультимедійні комплекси від кандидата у народні депутати Надії Хоптян, 4 плазмові телевізори від голови обласної держадміністрації Валентина Хоптяна».

Очевидно, що в Гусятинському районі рівень використання адмінресурсу є не меншим. Принаймні, районна газета «Вісник Надзбруччя» (за 07.09.2012), згадуючи Надію Хоптян як кандидата в народні депутати написала про відвідини чотирьох шкіл та факт, що «поважна гостя завітала до вищеназваних шкіл не з порожніми руками – у дарунок дітям новенькі плазмові телевізори».

Відповідно до частини 13 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: «забороняється проводити передвиборчу агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки мінімального розміру заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей». Такі дії вважаються непрямим підкупом виборців.

ОПОРА й надалі відслідковуватиме факти застосування адмінресурсу на Тернопільщині.

Детальніше на МАПІ

За коментарями звертайтесь:
Святослав Липовецький,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА в Тернопільській області
[email protected], 097 548 34 08