У м. Чернігові міська виборча комісія прийняла рішення про повторний перерахунок бюлетенів, які визнані недійсними. Про це вчора на прес-конференції повідомили представники партії «Наш край».

31 жовтня висуванці від «Нашого краю» на посаду міського голови та депутата обласної ради, чинний мер Олександр Соколов та заступник голови обласної ради Валентин Мельничук на прес-конференції заявили про намагання окремих політичних сил зірвати місцеві вибори через порушення виборчого законодавства.

0 01.11 Press conference

Як стало відомо, 30 жовтня у зв’язку зі зверненням до комісії одного з кандидатів до Чернігівської міської ради про незгоду з результатами підрахунку голосів, Чернігівська міська виборча комісія  ухвалила рішення про перерахунок бюлетенів, які були визнані недійсними на всіх дільницях Новозаводського та Деснянського районів міста Чернігова. Таких бюлетенів налічується 1327 і 1800, відповідно.

Перерахунок недійсних бюлетенів розпочався о першій годині ночі 31 жовтня. Присутній на прес-конференції свідок нічних подій, правозахисник Микола Торбєєв, повідомив, що перерахунок проводився вночі, коли кандидати, журналісти, довірені й уповноважені особи, офіційні спостерігачі не мали змоги бути там присутніми. Крім того, перерахунок розпочався без участі членів дільничних виборчкомів, які здавали документи в районні комісії, що суперечить нормам виборчого законодавства (ч.9. ст.83 ЗУ «Про місцеві вибори»).

Вранці 31 жовтня Чернігівський окружний адміністративний суд ухвалив рішення про відмову у задоволенні клопотання політичної партії «Наш край» стосовно скасування рішення Чернігівської міської виборчої комісії про повторний підрахунок недійсних бюлетенів на всіх виборчих дільницях у Деснянському районі міста Чернігова. Своє рішення суд мотивував тим, що задоволення позову може спричинити зупинку виборчого процесу.

Стосовно аналогічного позову по Новозаводському району Чернігова наразі невідомо.

За словами пана Торбєєва, який був присутній на засіданні суду, голова Чернігівської міської виборчоїÂ  комісіїÂ  прямо у залі суду вела консультації з представниками одного з учасників виборчих перегонів.  

Крім того, Олександр Соколов повідомив, що опоненти готують масштабні провокації в обласному центрі: наприклад у Києві замовлено великий наклад дублікатів «Соціальної картки чернігівця» з метою дискредитації проекту, ініційованого діючою міською владою.

Громадянська мережа ОПОРА слідкуватиме за розвитком подій.

За коментарями звертайтеся:
Євген Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068 386 60 54
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.