На вулицях Ужгорода, а також у Тячівському районі спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди, а в Хусті агітаційні листівки лідера партії «Об’єднання «Самопоміч», кандидата на пост Президента Андрія Садового. На цих агітаційних матеріалах немає вихідних даних.

14 січня  у Тячівському  районі спостерігач ОПОРИ зафіксував білборд «Андрій Садовий, НАСТУП, 2019» без вихідних даних. Борд знаходиться обабіч траси на відрізку дороги із Тячева до селища Буштино. 11 січня три такі ж білборди були зафіксовані в Ужгороді.

На жодному з них немає інформації про установу, що здійснила друк, даних про тираж та про осіб, відповідальних за випуск, як того вимагає ч. 3  ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України».

14 01 2019 Zakarpattia samopomich uzhhorod
Згідно з даними таблички, яка розміщена на бордах, вони належить рекламній агенції «POZITIV OUTDOOR».Один із бордів в Ужгороді, що на вулиці Минайській, належить рекламному агенству «Прайм».

14 01 2019 Zakarpattia samopomich bushtyno

Представники закарпатської ОПОРИ про дані факти повідомили поліцію за телефоном «102», а також зареєстрували відповідні заяви – із детальним інформуванням правоохоронців про ймовірні ознаки порушення Закону.

«За нашими спостереженнями, білборди з іменем Андрія Садового з’явилися в області задовго до його офіційної реєстрації кандидатом у Президенти, – відзначає координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області. – Однак білборди з іменем потенційного кандидата у Президенти це одне. А от коли кандидат уже офіційно зареєстрований, починають діяти інші правила. Згідно зі статтею 58 Закону «Про вибори Президента України», розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами є однією із форм агітації. А друковані матеріали повинні містити вихідні дані. В іншому випадку мова йде про ймовірне порушення вимог Закону».

Крім цього, у Хусті спостерігачі ОПОРИ 15 січня зафіксували у наметі з іменем Андрія Садового роздачу агітаційних листівок кандидата у Президенти Андрія Садового також без вихідних даних.

15 01 2019 Zakarpattia namet khust

На листівці, зокрема, під фото Андрія Садового є напис «За 5 хвилин у вас з’явиться кандидат» та коротка біографія політика. З іншого боку листівки її автори приводять аргументи, чому виборцям варто підтримати кандидатуру Садового. Як пояснив представнику ОПОРИ голова Хустського міського осередку «Об’єднання «Самопоміч» Ігор Маді, листівки надійшли у Хуст з центрального офісу партії, і він не знав, чи є на них вихідні дані, тому за коментарем стосовно цього порадив звертатися саме туди.

15 01 2019 Zakarpattia samopomich lystivka

15 01 2019 Zakarpattia samopomich lystivka 1

Радниця з юридичних питань Громадської мережі ОПОРА вказує, що Садовий зареєстрований кандидатом на посаду Президента Центральною виборчою комісією 8 січня 2019 року, тому з 9 січня 2019 року розпочинається період здійснення вказаним кандидатом передвиборної агітації (ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України»). Згідно з ч. 16 ст. 64 цього ж Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. У разі недотримання вказаної норми винні особи притягуються до адміністративної відповідальності за ч. 2 ст. 212-13 Кодексу про адміністративні правопорушення України, котра передбачає відповідальність за розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організацію такого розповсюдження.

Комунікаційниця ОПОРИ у Закарпатській області звернулася до прес-служби партії «Об’єднання «Самопоміч» із проханням про коментар стосовно даної ситуації 14 січня, однак на момент публікації матеріалу, відповіді не отримала.

Команда ОПОРИ у Закарпатській області стежитиме за реакцією правоохоронців та результатами їх дослідження описаних вище фактів на предмет порушення законодавства України.

ОПОРА нагадує, відповідно до частини 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.