Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА виявила на дільниці №121524, що знаходиться у Довгинцівському районі, підписані протоколи про підрахунок голосів виборців.

Двадцять підписаних наперед протоколів були виявлені на столі голови ДВК №121524. На них не були проставлені печатки, але уже стояли підписи голови, заступника та секретаря комісії та прізвища решти 11 членів ДВК. 

Представники Довгинцівської РВК, котрі перебували в той час на дільниці, радили членам комісії просто закреслити на цих протоколах свої підписи, що останні і зробили.

pidpys protokol

Втім, спостерігач Громадянської мережі ОПОРА склала акт про порушення й викликала поліцію.

Наразі правоохоронці вилучають протоколи та беруть пояснення в членів ДВК та спостерігача.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що підписання протоколу про підрахунок голосів, підсумки голосування чи результатів виборів до його заповнення, не на засіданні виборчої комісії, чи до встановлення підсумків голосування, або включення до такого завідомо недостовірних даних – караються позбавленням волі на строк 5-7 років з позбавленням права обіймати певні посади / займатися певною діяльністю на строк 1-3 років

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.