Зранку у вівторок, 22 березня, відбулася передача протоколів та виборчих бюлетенів від Криворізької міської виборчої комісії до семи районних у місті виборчих комісій. Виборчі комісії Кривого Рогу отримали понад 500 тисяч бюлетенів.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 75 Закону України «Про місцеві вибори» «міська (у містах з районним поділом) територіальна виборча комісія передає виборчі бюлетені для голосування по виборах депутатів міської ради, міського голови відповідним районним у місті територіальним виборчим комісіям».

byuleteni1

Так, Саксаганська РВК отримала 106442 бюлетені, Жовтнева РВК – 105771 бюлетень, Довгинцівська РВК – 77889, Центрально-Міська РВК – 71394, Тернівська РВК – 67501, Дзержинська – 47256, Інгулецька РВК – 44286 бюлетенів. Загалом районні виборчі комісії отримали 520539 бюлетенів.

Також виборчі комісії отримали 6296 протоколів про підрахунок голосів та 1259 протоколів про повторний підрахунок голосів.

Під час передачі бюлетенів спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували два випадки, коли кількість бюлетенів ДВК Центрально-Міського району, вказана на пакеті, не збігалася з тією кількістю, яку мала б отримати ця дільниця. Щодо таких випадків були складені акти невідповідності.

Act1

Act2

Згідно з ч. 5 ст. 75 ЗУ «Про місцеві вибори» «районна, міська, районна в місті, сільська, селищна територіальна виборча комісія не раніш як за три дні до дня голосування на своєму засіданні передає відповідним дільничним виборчим комісіям виборчі бюлетені в упаковці підприємства-виготовлювача для голосування з кожних місцевих виборів. Виборчі бюлетені в упаковці підприємства-виготовлювача від імені відповідної дільничної виборчої комісії отримують не менш як три члени цієї комісії, уповноважені на це її рішенням, які повинні бути представниками різних суб’єктів подання кандидатур до складу відповідної дільничної виборчої комісії».

Наголошуємо, є ймовірність, що не всі офіційні спостерігачі, які захочуть отримати копії протоколів, зможуть їх отримати, адже кількість протоколів, виданих ДВК, є обмеженою.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.