Основними ризиками фальсифікацій на виборах, на їх думку, стане технологія з голосуванням на спецдільницях й спроби голосування за інших осіб. Про це кандидат Семен Семенченко заявив на відкритій зустрічі активістів з радником з політичних питань Представництва ЄС в Україні Мортеном Ларсеном Нонбое.

«Ми будемо відслідковувати яка кількість людей зараз лягатиме в лікарні, тому що минулого разу спецдільниці були одним з джерел небезпеки й нечесності виборів. Ми думаємо, що будуть спроби розмістити туди велику кількість людей, які тут проживають, але не зареєстровані тут, щоб вони проголосували», - говорить Семен Семенченко.

«За багато років нашої влади виявлені люди, які ніколи не ходять на вибори. Списки таких людей уже є. Сидить член комісії, приходить людина, показує паспорт, їй дають розписатися. Людина ставить підпис в списку виборців за іншу особу. Потрібно бути дуже уважними, щоб ці люди, які прийшли й показали паспорт, поставили підпис саме навпроти свого прізвища.  Практика показала, що це можливо саме в Інгулецькому районі. Можливо там райвиконком провів таку роботу, вирахував всіх людей які традиційно не ходять на вибори, і за яких можна піти проголосувати», - додав Юрій Милобог, екс-кандидат на посаду міського голови Кривого Рогу, довірена особа кандидата Семена Семенченка.

Окрім цього, у «Самопомочі», очікують й інших можливих порушень, зокрема телефонної агітації в день голосування з закликом підтримати певного кандидата.

Як додав Семен Семенченко, проконтролювати дотримання виборчого законодавства в день голосування «Самопоміч» планує залучивши додатково своїх спостерігачів.

«Ми залучимо 600 спостерігачів. Це будуть немісцеві люди, з різних міст України. Вважаємо, що потрібно зразково провести ці вибори», - зазначає кандидат на посаду міського голови Кривого Рогу Семен Семенченко.

Крім того, Семен Семенченко нагадав, що на минулих виборах були факти появи «фейкових» міжнародних спостерігачів.

«Тут, на жаль, під час минулих виборів було чимало «гастролерів», які представлялися то представниками Сейму Польщі, то інших установ, а потім виявилося, що їх позиціонування як європейських спостерігачів, це була фікція. У них не було мандату», - пояснив Семен Семенченко.

Кандидат додав, що партія офіційно запрошує до Кривого Рогу міжнародних спостерігачів, аби вони простежили за ходом виборчого процесу й дотриманням норм виборчого законодавства.

Нагадаємо також, що «Об'єднання «Самопоміч» подало максимально можливу кількість кандидатів до складу дільничних виборчих комісій (293 кандидатури) на виборах міського голови Кривого Рогу. У той же час сам кандидат Семен Семенченко кандидатур на посади членів ДВК не подавав.

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.