У середу, 9 березня, територіальних виборчі комісії Кривого Рогу провели установчу нараду з головами дільничних виборчих комісій. Частина районних комісій одразу на нараді роздала головам ДВК печатки комісій, хоча останні ще не склали присягу, а відтак не приступили до виконання своїх обов’язків.

 Видати печатки головам ДВК вирішили у районних виборчих комісіях Центрально-Міського та Саксаганського районів.

Голова територіальної виборчої комісії Центрально-Міського району Наталія Медведюк пояснила, що такі дії порушенням не вважає: «Згідно з законом саме сьогодні – останній термін, коли комісії повинні провести перші засідання. Головою вони вже призначені. Вони ще не вступили в свої повноваження, але передбачається що на засіданні вони складуть присягу, і лише потім вони підписують цей протокол і ставлять печатку. Вони до цього засідання не можуть підписувати ніяких документів, не ставити ніяких печаток. Та у них і немає ще ніяких документів. Тому вони не можуть зробити нічого протиправного. Ми не можемо їм дати печатки завтра, адже завтра у них має бути готовий протокол з печаткою. А де вона буде?»

Так само вчинили й у Саксаганському районі. Тут голова ТВК пояснила, що видають печатки на підставі постанови про утворення ДВК й складаючи акт-прийому передачі печатки. «Ми видавали їм печатки на підставі нашої постанови. Є акт прийому-передачі, є паспортні дані, є постанова, є відомість. Тому не просто так людина з вулиці прийшла і отримала печатку», - запевнила голова ТВК Саксаганського району Віта Качуєвська.

Окрім того печатки головам ДВК роздали й у ТВК Дзержинського району міста.

Натомість у ТВК Довгинцівського району печаток головам ДВК не роздали – лише методичні матеріали. Мотивували тим, що комісії ще не мають повноважень. «Ми печатки не видали. Коли будемо знати весь керівний склад, ми будемо знати, що вони прийняли присягу, вони прийдуть до нас отримувати вивіски, і тоді печатку отримує голова або заступник», - прокоментувала заступник голови ТВК Довгинцівського району Вікторія Головашич.

Не роздали печаток й у ТВК Жовтневого району. Звертаючись до голів ДВК, голова районної виборчої комісії Вікторія Геращенко пояснила це тим, що ДВК ще не мають сейфів, аби зберігати печатки. «Печатки будете отримувати 11 березня. Поки у вас ще немає сейфів», - зауважила голова ТВК.

У районній виборчій комісії Інгулецького району пояснили, що видавати печатки будуть не раніше 12 березня.

Громадянська мережа ОПОРА зауважує, що згідно з ч. 6 ст. 20 Закону України «Про місцеві вибори» повноваження дільничної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги більшістю від складу дільничної виборчої комісії, визначеного при її утворенні, на засіданні цієї комісії. Тобто, частина районних виборчих комісій видали печатки людям, які ще не мають повноважень членів ДВК.

Водночас, голова міської виборчої комісії Кривого Рогу Павло Гівель запевнив, що це не є порушенням, адже видаючи печатки, ТВК керується власною постановою про формування складу цих дільничних комісій.

 
(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.